Daniel Ioniță a încurajat CALM-ul în demersurile de promovare a principiilor descentralizării și dezvoltării locale durabile

  • 29 Martie 2019 12:45
Daniel Ioniță a încurajat CALM-ul în demersurile de promovare a principiilor descentralizării și dezvoltării locale durabile

Ambasadorul României în Republica Moldova Daniel Ioniță a fost alături de Congresul Autorităților Locale din R.Moldova (CALM) la celebrarea celor 9 ani de la fondarea instituției.

În disursul său ținut în cadrul evenimentului din 21 martie, cu genericul „9 ani cu CALM pentru Descentralizare, Autonomie și Dezvoltare Locală", Excelența Sa a menționat că asociația CALM a devenit în scurt timp de la creare o voce puternică a autorităților locale din Republica Moldova, atât pe plan național, cât și la nivel european. Daniel Ioniță a salutat prezența la manifestare a delegaților din România și din alte țări.

„În scopul promovării și coordonarea acțiunilor menite să asigure Coeziunea regională în cadrul Uniunii Europene, România a găzduit la 14-15 martie anul curent, la București, al optulea Summit European al regiunilor și Orașelor, care a reunit liderii naționali, locali și regionali din întreaga Europă, inclusiv din Republica Moldova, pentru a discuta despre viitorul Uniunii Europene și despre modalitățile de implicare mai eficientă a cetățenilor în proiectul european, prin intermediul autorităților locale și regionale."

Excelența Sa a reiterat faptul că România este un susținător important al parcursului european al Republicii Moldova, atât la nivel politic, cât și sub aspectul asistenței financiare și a menționat că dezvoltarea unor administrații locale puternice, care să dispună de resurse financiare corespunzătoare, reprezintă o precondiție pentru stabilitatea și bunăstarea tuturor locuitorilor Republicii Moldova.

„Doresc se evidențiez posibilitățile autorităților locale din România de a finanța direct proiecte comune cu autoritățile locale din Republica Moldova. Încurajez și în acest context intensificarea demersurilor autorităților locale în vederea sporirii numărului înfrățirilor dintre localitățile celor două maluri ale Prutului."

Daniel Ioniță a amintit despre campania „Centenar prin Înfrățiri", care a fost lansată în anul 2017 de Ministerul Pentru Românii de Pretutindeni din România. „Este o campanie menită să promoveze în mod activ încheierea acordurilor de înfrățire și de cooperare între unitățile administrativ-teritoriale din România și Republica Moldova. 

Ambasadorul României a încurajat aleșii locali din Republica Moldova să participe activ în cadrul tuturor acestor proiecte ce pot aduce beneficii directe cetățenilor din comunitățile locale."

De asemenea, Excelența Sa a confirmat faptul că există deschidere și disponibilitate din partea partenerilor din România de a se implica activ în elaborarea și implementarea unor proiecte comune transfrontaliere, în beneficiul comunităților locale de pe cele două maluri ale Prutului.

„România a sprijinit constant proiecte în domeniul dezvoltării economice, promovării IMM-urilor și asociațiilor de producători, atât la nivelul autorităților centrale, dar și la nivelul Agențiilor de Dezvoltare Regională și al autorităților locale. Doresc să evidențiez deschiderea în 2018, la Chișinău, a Asociației Investitorilor din România, o organizație profesională menită să contribuie la coordonarea eforturilor noastre și a oamenilor de afaceri români, în vederea atragerii de investiții străine în Republica Moldova, în special investiții românești", a mai spus Daniel Ioniță

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău