Daniel Goinic: Moldovenii s-au adresat la CEDO de cinci ori mai des decât media europeană

  • 27 Ianuarie 2023 13:33
Daniel Goinic: Moldovenii s-au adresat la CEDO de cinci ori mai des decât media europeană

În 2022, cetățenii Rep. Moldova au depus la Curtea Europeană a Drepturilor Omului 642 de cereri, cu 12 plângeri mai multe decât în anul 2021. După numărul de adresări pe cap de locuitor, Rep. Moldova se află pe locul 4 din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, înregistrând un record negativ. Datele au fost prezentate astăzi într-o conferință de presă de către experții Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), scrie Radio Chișinău.

Potrivit expertului Daniel Goinic, director al Programului drepturile omului de la CRJM, oamenii se adresează la Curtea de la Strasbourg pentru că nu au încredere în sistemul judecătoresc național:

„Numărul de 642 la prima vedere este mic, dar raportat la numărul populației acesta este destul de mare. Este un lucru trist pentru Republica Moldova. Această cifră ne spune că moldovenii anul trecut s-au adresat la CEDO de cinci ori mai des decât media europeană”, a declarat Daniel Goinic.  

Până pe 31 decembrie, Curtea Europeană a pronunțat 575 de hotărâri în cauzele moldovenești, dintre care 34 – în anul 2022, a mai spus Daniel Goinic:  
     
Aceste 34 de hotărâri reprezintă o cifră destul de mare. La acest capitol suntem pe locul 6 din toate țările membre ale Consiliului Europei în 2022. Cifra 575 ne duce pe locul 11 din toate aceste țări. Aceste cifre trebuie să ne pună să ne gândim  la modul în care eficiența justiției din Rep. Moldova este sau nu eficientă” a notat Daniel Goinic.

Directorul interimar al Programului Justiție de la CRJM, Vladislav Gribincea a menționat care sunt cele top dosare care au fost examinate în anul 2022 și îndeamnă judecătorii să acorde o atenție mai sporită acestor cazuri:      

Primul dosar care merită să fie examinat de judecători este NIT SRL împotriva Moldovei, este vorba despre canalul NIT căruia ia fost retrasă licența. Al doilea dosar este cazul BOBOC și alții împotriva Moldovei, care se referă la evenimentele din aprilie 2009, când Valeriu Boboc a decedat. Și al treilea dosar este THEO Național Construct SRL împotriva Moldovei - o companie românească care a investit în Rep. Moldova peste un milion de euro, cu mai mult de zece ani în urmă”, a afirmat Vladislav Gribincea.

Compensațiile acordate de curtea Europeană a Dreptului Omului în anul 2022, au fost de peste jumătate de milion de euro, a mai precizat expertul. Potrivit datelor CRJM, în perioada anilor 1997-2022 Curtea Europeană a constatat 754 de violări ale drepturilor omului în Rep. Moldova. Cele mai frecvente cazuri se referă la tortură și abuzuri, dar și violări ale dreptului la protecția proprietății, la libertate, respectarea vieții private și libertatea de exprimare.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău