Daniel Constantin: România este aproape de Republica Moldova

  • 03 Octombrie 2014 15:43
Daniel Constantin: România este aproape de Republica Moldova

Ministerul de Externe de la București va acorda Chișinăului un grant în valoare de aproape 200 de mii de dolari.

Miniștrii Agriculturii ai Republicii Moldova, României și Germaniei au semnat vineri, 3 octombrie, amendamentul care prevede acordarea Chișinăului a unor granturi pentru trecerea la o a doua etapă de modernizarea a Laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide în plante, sol și producția non animală.  

Potrivit documentului, Ministerul de Externe de la București va acorda Chișinăului un grant în valoare de aproape 200 de mii de dolari. Banii vor fi folosiți la achiziționarea de echipament care să permită lărgirea numărului de substanțe ce vor fi determinate de laboratorul inaugurat cu câteva luni în urmă. Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a menționat importanța acestui laborator pentru Republica Moldova.

”Cred ca nu trebuie să va spun cât de important este în contextul actual, acest lucru. Pe de o parte embargoul nejust și neînteles din partea Federației Ruse asupra fructelor, legumelor și conservelor din Republica Moldova, nemaivorbind de vin, iar pe de altă parte procesul de implementare a Acordului de  Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Noi vrem ca consumatorul din Uniunea Europeană să fie sigur că produsele noastre, nu numai că sunt gustoase dar sunt și absolut inofensive” a declarat Vasile Bumacov.

Laboratorul certifică faptului că în Republica Moldova producția este monitorizată la standarde europene, a menționat la rândul său ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin care a dat asigurări că România va susține în continuare parcursul european al Republicii Moldova. ”Am dat toate garanțiile că România este aproape de Republica Moldova astfel încât standardele de comercializare și de sănătate publică să fie respectate.România are astăzi, dacă vreți, un rol dublu. Acela de stat membru al Uniunii Europene care vine și vorbește în Republica Moldova despre politicile europene, dar în egală măsură de un stat mai mult decât prieten, un susținător permanent al aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană” a declarata ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin 

În cadrul ceremoniei, ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt a salutat întâlnirea în format trilateral, cu participarea miniștrilor Agriculturii din România și Germania, care potrivit lui, arată sprijinul acestei cooperări frumoase europene”.

”Împreună vom încerca să găsim căile de rezolvare a preocupărilor pentru sectorul agricol al Moldovei. Vinul moldovenesc își poate găsi locul pe piața Uniunii Europene”, a menționat Christian Schmidt.

Amintim că acest laborator modern de determinare a reziduurilor de pesticide în plante, sol și produse non-animale, primul de acest gen din Republica Moldova, a fost inaugurat la începutul lunii iulie. La dotarea acestuia, Guvernul României a contribuit cu 300 de mii de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău