Danemarca vrea să anuleze toate restricțiile antiCOVID-19 de la 1 februarie

  • 26 Ianuarie 2022 15:27
Danemarca vrea să anuleze toate restricțiile antiCOVID-19 de la 1 februarie

Danemarca intenționează să anuleze toate restricțiile interne antiCOVID-19 de la 1 februarie în pofida unui număr record de infectări noi, considerând că acoperirea vaccinală a populației daneze este suficient de mare în fața severității mai reduse a îmbolnăvirilor provocate de varianta Omicron a noului coronavirus, a anunțat Guvernul de la Copenhaga într-o scrisoare adresată miercuri Parlamentului țării, informează AFP și Reuters.

Decizia a fost luată de autoritățile daneze la câteva zile după ce anunțuri similare au fost făcute săptămâna trecută de Marea Britanie, Irlanda și Olanda, în ciuda numerelor mari de infectări cu Omicron înregistrate în Europa, relatează Reuters.

"Doresc ca includerea COVID-19 în categoria bolilor amenințătoare pentru societate să fie suprimată începând de la 1 februarie 2022", a declarat ministrul danez al Sănătății, Magnus Heunicke, fapt care ar duce, de facto, la anularea tuturor restricțiilor naționale aflate în prezent în vigoare, precum purtarea măștii sanitare și închiderea mai devreme a barurilor și a restaurantelor, precizează AFP citată de Agerpres.

Guvernul danez dorește să mențină doar pentru încă patru săptămâni anumite restricții privind pătrunderea pe teritoriul țării, precum obligativitatea realizării de teste anti-COVID-19 și plasarea în carantină, în funcție de țara de proveniență.

Danemarca a relaxat deja restricțiile în urmă cu două săptămâni, după un lockdown de o lună, permițând redeschiderea cinematografelor și a sălilor de concerte, însă anumite reglementări sunt încă în vigoare, precum orare limitate de funcționare pentru restaurante și purtarea obligatorie a măștii sanitare, reamintește Reuters.

În scrisoarea adresată Parlamentului de la Copenhaga, ministrul Magnus Heunicke afirmă că Guvernul din care face parte intenționează să urmeze recomandările formulate marți de un comitet de experți, care s-au pronunțat în favoarea anulării tuturor restricțiilor interne la 1 februarie.

Decizia Guvernului, care va trebui să fie însă aprobată și de Parlament, va reprezenta cea mai amplă relaxare a restricțiilor adoptate împotriva COVID-19 în rândul țărilor nordice.

Cluburile de noapte vor putea să se redeschidă și restaurantele să vândă alcool după ora locală 22:00, iar clienții nu vor mai fi obligați să prezinte certificatul de vaccinare la intrare.

Călătorii vor putea să urce în autobuze fără să mai poarte măști sanitare, iar magazinele vor putea să anuleze restricția privind numărul clienților acceptați simultan în incintele lor.

Cu peste 46.000 cazuri noi de COVID-19 confirmate marți, rata de infectare este încă foarte mare în această țară, însă "evaluarea noastră actuală este că epidemia va atinge în curând punctul ei maximal", a precizat același ministru danez pe Twitter. "Avem un bun control asupra ratei de spitalizare, grație unei combinații ce constă în cei 3,5 milioane de danezi care s-au vaccinat cu doze 'booster' și natura mai puțin severă a variantei Omicron", a adăugat el.

Aproape 60% dintre cei 5,8 milioane de danezi au primit deja doza "booster" a unor vaccinuri anti-COVID-19, un obiectiv ce a fost atins cu o lună mai devreme decât calendarul avut în vedere de autoritățile sanitare din această țară.

Numărul spitalizărilor provocate de COVID-19 a continuat să crească în ultimele zile și a depășit pragul de 900 de pacienți, însă specialiștii danezi consideră că sistemul național de sănătate este capabil să facă față acestor solicitări.

De asemenea, Agenția națională pentru sănătate din Danemarca a anunțat că aproximativ 35% dintre persoanele internate în prezent cu COVID-19 se află în spitale din cauza altor patologii.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Mon
32
Tue
33
Wed
34
Thu
32
Fri
28
Arhivă Radio Chișinău