Danemarca va institui restricții în unele regiuni după ce a descoperit o mutație a coronavirusului provenită din fermele de nurci

  • 05 Noiembrie 2020 20:20
Danemarca va institui restricții în unele regiuni după ce a descoperit o mutație a coronavirusului provenită din fermele de nurci

Danemarca va institui restricții în mai multe zone ale țării după descoperirea unei mutații a noului coronavirus la nurci și care s-a răspândit la oameni, amenințând eforturile de creare a unui vaccin eficace, relatează joi agenția Reuters, citată de Agerpres.

Guvernul de la Copenhaga a anunțat miercuri sacrificarea tuturor nurcilor din nordul țării, după ce aproximativ jumătate dintre cele 783 de persoane testate pozitiv la COVID-19 în acea parte a țării au fost infectate cu o tulpină de virus provenită din fermele de nurci.

În municipalitățile din nordul Danemarcei vor fi instituite restricții de deplasare dincolo de limitele comitatelor, iar barurile și restaurantele vor fi închise, a declarat primarul municipalității Vesthimmerland, Per Bach Laursen.

Ministerul danez al Sănătății a refuzat să comenteze, dar este așteptat să anunțe joi o serie de noi măsuri pentru a nu permite răspândirea mutației.

Mutația descoperită ar putea fi mai rezistentă față de vaccinurile împotriva COVID-19 aflate în stadiu experimental și ar amenința eficacitatea lor.

Potrivit unui raport publicat miercuri de institutul danez de boli infecțioase (State Serum Institute - SSI), testele de laborator au relevat că noua tulpină prezintă mutații în așa-numita proteină spike, acea parte a virusului care infectează și invadează celulele sănătoase. Aceasta reprezintă un risc pentru viitoarele vaccinuri împotriva noului coronavirus, întrucât ele au la bază neutralizarea proteinei spike, explică SSI.

Danemarca, principalul producător de blană de nurcă, a început din luna iunie sacrificarea animalelor infectate, dar cu toate acestea focarele în ferme au persistat. Sacrificarea celor circa 17 milioane de nurci va costa statul danez circa 800 de milioane de dolari și unii parlamentari au cerut ''dovezi'' care să fundamenteze această decizie. ''Dorim să vedem (dovezile), pentru a putea evalua baza tehnică'', a spus un purtător de cuvânt al Partidului Liberal danez.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat miercuri că are cunoștință despre infectarea unor oameni cu tulpina de coronavirus descoperită la nurci, adăugând că menține dialogul cu autoritățile daneze.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău