Danemarca va acorda Ucrainei un nou sprijin militar, în valoare de 250 de milioane de dolari

  • 02 Mai 2023 19:00
Danemarca va acorda Ucrainei un nou sprijin militar, în valoare de 250 de milioane de dolari

Danemarca va dona Ucrainei echipament militar și va acorda sprijin financiar în valoare de 1,7 miliarde coroane daneze (250 de milioane de dolari), a anunțat marți ministrul apărării din țara nordică, Troels Lund Poulsen, relatează DPA și AFP.

Demnitarul danez a spus că țara sa își va reduce prezența în Irak începând cu 2024 și se va concentra în schimb pe țările baltice, punând la dispoziția NATO un batalion pentru apărarea regiunii.

Batalionul ar urma să cuprindă 700 până la 1.200 de soldați și să fie desfășurat în Letonia pentru o perioadă de 4-6 luni în fiecare an.

În restul anului, trupele vor rămâne în Danemarca, pregătite pentru a fi desfășurate în statele baltice în cazul unei crize, a precizat Ministerul Apărării danez.

''Trebuie să fim pregătiți pentru prezența daneză în regiunea baltică pe termen lung și este nevoie de o echilibrare între a avea soldați în teren și a fi pregătiți să îi desfășurăm din Danemarca. Echipamentul inclus în acest pachet este esențial pentru a deschide calea pentru tancurile și infanteria blindată ucrainene pe linia frontului'', a explicat Poulsen.

Danemarca va retrage din Irak una dintre unitățile sale de securitate și escortă de aproximativ 105 soldați începând din februarie anul viitor, dar va continua să furnizeze personal și consiliere misiunii NATO din Irak, a adăugat Ministerul Apărării danez.

Prin noua donație, ajutorul militar danez pentru Ucraina ajunge la 11 miliarde de coroane (1,47 miliarde euro sau 1,61 miliarde dolari) de la începutul invaziei ruse.

În luna ianuarie, Danemarca a donat Ucrainei 19 tunuri Caesar, de fabricație franceză, și a anunțat în aprilie achiziționarea, împreună cu Olanda, a 14 tancuri Leopard pentru a le livra Kievului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:2,57 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău