Danemarca deschide ușa unei prezențe a unor militari americani pe teritoriul danez

  • 10 Februarie 2022 20:17
Danemarca deschide ușa unei prezențe a unor militari americani pe teritoriul danez

Danemarca anunță joi că deschide ușa unei prezențe a unor militari și unor ”echipamente” militare americane pe teritorul danez, în cadrul unui nou acord bilateral vizând o facilitare a deplasării trupelor americane în Europa, în toiul unor tensiuni între Occident și Rusia, relatează AFP, potrivit HotNews.ro.

”Statele Unite au întins mâna Danemarcei propunând-i o cooperare bilaterală în domeniul apărării” în afara NATO, a anunțat într-o conferință de premierul Mette Frederiksen, notează sursa citată.
 
”Forma exactă pe care o va lua această colaborare nu a fost definită încă, însă ar putea include prezența unor militari, material și echipament militare americane pe teritoriul danez”, precizează șefa Guvernului.
 
Negocieri angajate în vederea acestui viitor acord nu au fost precipitate de actuala criză între Rusia și Ucraina, precizează premierul danez.
 
Însă această criză ”ilustrează”, apreciază Copenhaga, nevoia unei consolidări a cooperării.
 
”NATO și Statele Unite sunt garanții securității noastre. De aceea facem front comun cu Statele Unite, atunci când valori occidentale ca democrația și libertatea sunt puse în discuție”, subliniază ministrul danez al Apărării Morten Bødskov.
 
Regatul nordic, care a luptat alături de americani în Irak, a devenit în ultimii 20 de ani unul dintre cei mai apropiați aliați ai Washingtonul în Europa.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău