Danemarca a devenit prima țară din UE care a autorizat pastila anti-COVID-19 produsă de grupul Merck
-
16 Decembrie 2021 14:52
Danemarca a devenit joi prima țară din Uniunea Europeană care a autorizat pastila anti-COVID-19 Molnupiravir, dezvoltată de grupul farmaceutic american Merck pentru pacienții din grupele de risc care prezintă simptome ale bolii, informează AFP, potrivit Agerpres.
Comercializat sub numele de Lagevrio, acest medicament produs sub formă de pastile, a fost aprobat la jumătatea lunii noiembrie de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) pentru utilizare în regim de urgență, înainte ca tratamentul să primească o autorizare oficială privind lansarea sa pe piață.
Lagevrio este autorizat din noiembrie în Marea Britanie și în curs de autorizare în Statele Unite, însă rezultatele finale ale unui studiu clinic, mai puțin bune decât cele intermediare, le-au făcut pe multe țări să aștepte înainte de a emite astfel de autorizări.
"Recomandăm tratamentul cu aceste pastile pentru că noi credem că avantajele sunt mai mari decât inconvenientele pentru pacienții care prezintă cele mai mari riscuri de a dezvolta forme grave de COVID-19", a declarat o reprezentantă a Agenției naționale de sănătate (SST) din Danemarca, Kirstine Moll Harboe, într-un comunicat.
"Suntem pe deplin conștienți că este vorba despre un tratament nou și neaprobat, despre care nu deținem încă foarte multe informații", au recunoscut specialiștii de la SST, înainte de a adăuga că vor monitoriza cu mare atenție efectele generate de pastila Merck.
Anunțul de joi a fost făcut într-o perioadă în care Danemarca folosește toate mijloacele pe care le deține pentru a face față unui val record de cazuri de COVID-19 și unei recrudescențe a pandemiei provocate de noua variantă Omicron, care va deveni dominantă în Copenhaga în această săptămână.
Numărul infectărilor zilnice a fost de 8.770 miercuri, cel mai mare anunțat vreodată în această țară cu 5,8 milioane de locuitori.
"Sperăm că acest tratament va contribui la reducerea numărului de spitalizări pentru pacienții care prezintă un risc sporit de a dezvolta o formă gravă a bolii", a adăugat Kirstine Moll Harboe.
În Danemarca, 508 persoane sunt în continuare spitalizate, dintre care 66 se află în secții de terapie intensivă.
Rezultatele complete ale studiului clinic realizat de Merck, comunicate pe 26 noiembrie, arată o eficacitate mai puțin bună decât cea anunțată - și intens mediatizată - la începutul lunii octombrie în baza unor date intermediare.
Potrivit rezultatelor complete, pastila anti-COVID-19 dezvoltată de Merck reduce cu doar 30% - nu cu 50%, așa cum s-a anunțat inițial - rata de spitalizare și de deces în rândul pacienților din grupele de risc care au primit tratamentul la scurt timp după infectare.
Pe 9 decembrie, Franța a refuzat să autorizeze tratamentul, considerând că acesta nu este suficient de eficace.
Norvegia a semnat miercuri un acord bilateral cu Merck pentru a-și asigura livrări rapide de Molnupiravir, însă așteaptă deocamdată autorizarea finală din partea EMA pentru a aproba la rândul ei acest tratament.