Dan Perciun: Nu regretăm că am mers alături de PSRM, dar unii regretă anumite decizii

  • 13 Septembrie 2019 15:31
Dan Perciun: Nu regretăm că am mers alături de PSRM, dar unii regretă anumite decizii

Blocul ACUM nu regretă că a mers alături de PSRM, dar anumite persoane regretă unele decizii luate ulterior.

Afirmația aparține lui Dan Perciun, deputat din Fracțiunea parlamentară PAS, blocul ACUM și a fost exprimată la dezbaterile publice cu tema „Relațiile dintre componentele guvernării: practică, așteptări, provocări”, ediția a 116-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

„Anumite lucruri care s-au întâmplat după stabilirea relației cu PSRM nu ne încântă 100%, dar noi ne-am învățat lecția și, pe viitor, vom face tot posibilul să evităm situațiile similare”, a spus Dan Perciun. Deputatul a menționat că relația ACUM – PSRM poate continua numai dacă există un consens pe reforma justiției..

Deputatul a menționat că există unele comisii parlamentare unde nu există echilibru numeric între membrii PSRM și ACUM, politizarea comisiilor fiind foarte greu de evitat. El a făcut afirmația în contextul concursurilor pentru funcții importante în stat, rezultatele cărora spune nu au fost întocmai cu scopul urmărit de depolitizare a unor instituții.

Dan Perciun a menționat că alegerile care urmează depind de modul de comunicare care va exista între componentele guvernării pe perioada campaniei electorale. „Eu îmi doresc o campanie electorală corectă, o campanie în care să se dezbată soluții. În ce măsură o să ne reușească să avem o campanie fără atacuri la persoană, fără falsuri, fără denigrări reciproce, depinde de noi și de nivelul nostru de maturitate politică”, a spus Dan Perciun.

În context, parlamentarul a precizat că își dorește ca Republica Moldova să ajungă o țară în care, în primul rând, se dezbat idei. „Structural, blocul ACUM și PSRM se află pe dimensiuni diferite ale eșichierului politic. Fiecare luptă pentru segmentul lui electoral, iar asta face lucrurile mai simple. Alegătorii noștri ne cunosc pe noi, alegătorii socialiștilor își cunosc preferații. Nu am temeri că alegătorii blocului ACUM vot vota cu socialiștii sau că alegătorii socialiștilor vor deveni pro-europeni peste noapte și vor vota cu noi”, a spus Dan Perciun.

Dan Perciun a mai precizat că blocul ACUM încearcă evitarea subiectelor geopolitice care ar putea inflama și dezbina societatea. „În lunile următoare nu există date care să aibă conotații geopolitice, iar situația va fi mai simplă din acest punct de vedere”, a spus deputatul, care a mai menționat că, în măsura în care vor fi livrate lucruri bune pentru oameni, criticile oponenților vor cădea de la sine. „Toate riscurile pentru calitatea relațiilor dintre componentele guvernări care există pot fi gestionate”, a spus Dan Perciun.

Dezbaterile publice „Relațiile dintre componentele guvernării: practică, așteptări, provocări”, sunt ediția a 116-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău