Dan Perciun: Copiii care învață într-o școală cu mai puțin de 50 de elevi vor fi transferați la o instituție de învățământ mai bună, iar părinții vor primi o alocație de 50 de Euro

  • 18 Ianuarie 13:17
Dan Perciun: Copiii care învață într-o școală cu mai puțin de 50 de elevi vor fi transferați la o instituție de învățământ mai bună, iar părinții vor primi o alocație de 50 de Euro

În 2024, copiii care învață într-o școală cu mai puțin de 50 de elevi și vor fi transferați la o instituție de învățământ mai bună, vor beneficia de alimentație și transport gratuite, iar părinții lor – de o alocație de 50 de euro, anunță ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. În 2024, în Rep. Moldova vor ajunge 70 de autobuze școlare noi, care vor fi distribuite în raioane, a comunicat astăzi, 18 ianuarie, Dan  Perciun în cadrul unei conferințe de presă în care a prezentat prioritățile Ministerului Educației pentru anul în curs, transmite Radio Chișinău.

Creșterea competențelor elevilor, renovarea instituțiilor de învățământ, asigurarea alimentației gratuite, sprijin pentru cadrele didactice și reducerea birocrației, sunt printre prioritățile Ministerului Educației pentru anul 2024.

Potrivit ministrului, Dan Perciun, până în 2025, urmează să fie renovate 35 de școli din mediul rural după standardele europene, iar acțiunile fac parte din proiectul „Rețeaua școlilor model”. Pentru această rețea, o parte dintre resurse sunt alocate din buget de stat, prin intermediul proiectului Băncii Mondiale. Până în acest moment, este asigurată o finanțare de 20 de milioane de lei, pentru renovarea primelor zece instituții de învățământ. Totodată, la implementarea acestui proiect contribuie Uniunea Europeană, precizează Dan Perciun:       

„Obiectivul nostru principal este să creștem ponderea elevilor care ating nivelul minim de componență la examenele PISA. 50% dintre toți elevii din Rep. Moldova de 15 ani, nu ating nivelul minim de componență la lectură și matematică. (...)Proiectul «Rețeaua școlilor model» reprezintă un efort de a crește accesul elevilor din mediul rural, din localitățile mici la educație de calitate. În anul 2024 vom renova cinci instituții de învățământ, cinci vor fi renovate capital, în cazul a încă cinci instituții de învățământ urmează să desfășurăm achizițiile și procesul de renovare să fie lansat în 2024, iar în 2025 să continuăm și cu celelalte 25 de instituții. Anul acesta ne propunem să identificăm finanțare, suntem în căutarea la circa 50 de milioane de euro. În același proiect procurăm și autobuze. Astfel, anul acesta vor ajunge în Rep. Moldova 70 de autobuze. Tot în acest an, ne propunem să asigurăm alimentarea gratuită a copiilor transportați”, a declarat Dan Perciun.  

Pe lângă investițiile în infrastructură, Ministerul intenționează să sprijine și cadrele didactice, abordând problema deficitului de personal calificat. De asemenea, un efort semnificativ va fi depus pentru reducerea birocratismului, subliniază Dan Perciun.

„Pe lângă asta vom continua să atragem atenția deosebită spre rezolvarea unei alte probleme majore a sistemului și anume deficitul de cadre didactice. Respectiv un obiectiv fundamental va fi susținerea  cadrelor didactice cu experiență și creșterea atractivității profesiei pedagogice pentru tinerii specialiști.   Vom continua programul «Investim în profesori» care a fost lansat anul trecut. Anul acesta vom dubla numărul cadrelor care vor beneficia de recalificări gratuite, ne propunem ca din bugetul de stat să acoperim costurile de calificare pentru 1.600 de cadre didactice, dublu ca anul trecut.  Vom continua eforturile de birocratizare, profesorii trebuie să aibă timp să se ocupe de copii, nu de hârtii. O altă prioritate este sporirea cadrului de protecție pentru cadrele didactice”, a precizat Dan Perciun.

Totodată, anul viitor vor fi renovate blocurile sanitare din 125 de școli, iar 60 de școli vor beneficia de dotări pentru echipamente și dispozitive digitale, pentru astfel de necesități, urmând a fi alocate fonduri în valoare de 300 de mii de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău