Dan Perciun a participat la Summit-ul european al educației de la Bruxelles

  • 01 Decembrie 2023 12:08
Dan Perciun a participat la Summit-ul european al educației de la Bruxelles

Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a participat la Summit-ul european al educației, cu genericul „Spațiul european al educației: o realitate pentru toți”, desfășurat la Bruxelles. Evenimentul este la a șasea ediție și reunește înalți oficiali din instituțiile Uniunii Europene, reprezentanți ai comunităților europene de educație și formare, transmite Ministerul Educației și Cercetării.

Dan Perciun a avut un discurs în cadrul panelului „Provocările sistemului educațional în vecinătatea estică”, alături de Giorgi Amilakhvari, ministrul Educației și Științei din Georgia, și de Yevhen Kudriavets, prim-viceministrul Educației și Științei din Ucraina.

Ministrul a vorbit despre progresele Republicii Moldova în implementarea reformelor în domeniul educației, inclusiv, în contextul integrării europene și a provocărilor generate de războiul din Ucraina. 

În prezent, în țara noastră sunt circa 40.000 de copii refugiați din Ucraina. Fiecare al doilea este de vârstă școlară. Integrarea lor în sistemul educațional a fost și rămâne o provocare, însă accesul la educație este absolut deschis, gratuit, fără restricții. Totuși încă avem nevoie de suport în ceea ce privește asigurarea învățării limbii române și capacitarea sistemului pentru a putea integra un număr mai mare de copii. Vrem să sporim accesul copiilor refugiați în grădinițe și școli, inclusiv, prin crearea condițiilor de angajare pentru mamele acestora”, a spus ministrul. 

Referindu-se la provocările cu care se confruntă sistemul educațional din Republica Moldova, Dan Perciun a vorbit despre accesul la educație de calitate a copiilor din mediul rural: „Există diferențe de performanță școlară în funcție de mediul urban sau rural. Observăm asta și din evaluările PISA și din rezultatele examenelor naționale. Datele arată că elevii din instituțiile din mediul rural, în special, cei din școlile mici au o performanță educațională în medie cu 1-2 ani sub cea a colegilor de aceeași vârstă din mediul urban”.

Ministrul a menționat că autoritățile naționale din educație lucrează în prezent la crearea Rețelei Școlilor Model, care să ofere cele mai bune condiții pentru studii, în corespundere cu standardele europene. „Rețeaua va fi constituită din 35 de instituții, (câte una în fiecare unitate administrativ-teritorială), pentru modernizarea a 10 dintre acestea fiind disponibile deja resurse financiare. Pentru deplasarea copiilor în aceste școli vom achiziționa 70 de autobuze. În același timp, vom oferi stimulente financiare pentru părinții care vor decide să își înscrie copiii la o școală mai bună. Mizăm în continuare pe suportul UE în constituirea Rețelei de Școli Model, dar și în achiziționarea transportului școlar”. 

Dan Perciun a vorbit și despre eforturile Ministerului Educației și Cercetării de a rezolva problema deficitului de cadre didactice din sistemul educațional. Astfel, pentru a-i motiva pe tineri să aleagă o carieră în pedagogie, va fi dublată bursa la facultățile de specialitate. Totodată, în anul 2024 salariile profesorilor vor crește cu 15 la sută.  

În contextul integrării europene a țării noastre Dan Perciun a solicitat asistență tehnică din partea Uniunii Europene pentru ajustarea legislației în domeniul educației și cercetării, proces care va fi lansat odată cu deschiderea negocierilor de aderare. Ministrul și-a exprimat încrederea că UE va extinde programul Erasmus +, în special pe componenta de mobilitate academică pentru studenți și cadre didactice.

Summit-ul european al educației este un eveniment prin care UE își propune să consolideze parteneriatele internaționale în domeniul educației, să faciliteze schimbul de cunoștințe, politici și practici în acest domeniu și să încurajeze inovarea reciproc avantajoasă. În cadrul ediției din anul curent, participanții au discutat despre noile perspective ale domeniului educației, au analizat soluții inovative și au propus abordări creative pentru consolidarea spațiului european al educației.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău