Dan Nuțiu: Mediul de afaceri din R. Moldova este favorabil, însă e nevoie să fie încurajat. Asociația Investitorilor România a lansat trei inițiative în acest sens

  • 14 Iunie 2023 14:07
Dan Nuțiu: Mediul de afaceri din R. Moldova este favorabil, însă e nevoie să fie încurajat. Asociația Investitorilor România a lansat trei inițiative în acest sens

Republica Moldova devine o destinație de interes pentru investitori străini, iar organizarea Summitului Comunității Politici Europene a transmis un mesaj ferm investitorilor europeni. Declarația a fost făcută de președintele Asociației Investitorilor din România în Rep. Moldova, Dan Nuțiu, în cadrul unei conferințe de presă. Pe de altă parte, pentru investitorii francezi mediul de afaceri din Rep. Moldova nu prezintă probleme specifice, dar principalul impediment îl constituie lipsa de resurse umane calificate, transmite Radio Chișinău.

Mediul de afaceri din Rep. Moldova este favorabil, însă e nevoie să fie încurajat. Asociația Investitorilor România a lansat trei inițiative în acest sens, a spus președintele Asociației, Dan Nuțiu:

„Unu - crearea unui fond mixt de garantare pentru investitorii din România în Rep. Moldova și pentru cei din Rep. Moldova în România. Cel de-al doilea este o bursă comună de mărfuri. Exista în perioada interbelică o bursă a produselor agricole în Galați, nu neapărat să o resuscităm, dar să creăm una nouă pentru că internaționalizarea companiilor reprezintă una din oportunitățile pe care le au antreprenorii din cele două țări de a ataca piețe terțe. Și nu cea din urmă care deja este fluidizarea traficului la frontieră, controlul coordonat comun este un proiect pilot. Ne dorim să aibă succes și să devină generalizat pe toată frontiera dintre România și Rep. Moldova”, a declarat Nuțiu.

Lipsa resurselor umane calificate rămâne o problemă persistentă la fiecare evaluare a mediului investițional în Rep. Moldova, a subliniat președintele Camerei de Comerț și Industrie Franța-Moldova, Emmanuel Skoulios:

„Astăzi nu sunt dificultăți specifice pentru investitorii francezi în Rep. Moldova. Principala și cel mai mare impediment sunt resursele umane calificat. Ne confruntăm cu fenomenul imigrației care ne creează mari dificultăți. Avem foarte multe întreprinderi din Franța în Rep. Moldova care sunt în căutare de resurse umane și nu găsesc. Aceasta este veritabila preocupare a întreprinderilor franceze”, a menționat Emmanuel Skoulios.

În cadrul conferinței de presă au fost prezentate și datele unui recent sondaj care arată că mai multe companii au înregistrat volume de majorări ale investițiilor în ultimele șase luni.

„Barometrul de Afaceri” a fost realizat de compania iData la inițiativa Asociației Investitorilor din România în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Franța-Moldova, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul „Măsuri de Promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău