Dan Dungaciu, despre alegerile din R. Moldova: Federația Rusă nu a punctat major, pentru că nu a dorit

  • 02 Noiembrie 2020 17:23
Dan Dungaciu, despre alegerile din R. Moldova: Federația Rusă nu a punctat major, pentru că nu a dorit

Federația Rusă nu s-a implicat major în primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, pentru că "nu a dorit", o dovadă în acest sens fiind și prezența scăzută la vot în diaspora din Rusia, apreciază analistul de politică externă Dan Dungaciu, scrie Agerpres.

"Una peste alta, scuturate bine și privite lucid, sprijinul, ajutoarele din partea Rusiei n-au fost la un nivel extrem de înalt și s-a văzut foarte clar în ziua alegerilor că secțiile de votare de la ambasadele Republicii Moldova din Federația Rusă au fost goale. Asta înseamnă și o neimplicare a Moscovei", a declarat analistul pentru AGERPRES.

El afirmă că rămâne de văzut în ce măsură dezbaterea dinaintea turului doi al alegerilor "va deveni geopolitică cu adevărat".

"În pofida a tot ce s-a spus, mai ales în presa de la București, care citește extrem de reducționist realitatea din Republica Moldova, adică e un soi de bătălie între Federația Rusă și pro-europenii de la Chișinău, Federația Rusă nu a punctat major, pentru că nu a dorit. Nu i-a dat lui Igor Dodon niciun sfanț din cele 200 de milioane de dolari promise, nu i-a dat nici măcar un litru de motorină din cele 50.000 de litri promiși pentru fermierii moldoveni", afirmă Dan Dungaciu.

Potrivit lui Dungaciu, "lui Dodon nu i s-a dat din partea Moscovei, cum Moscova ar fi putut să dea dacă îl îmbrățișa la modul absolut pe Igor Dodon ca și candidatul ei".

Dungaciu apreciază ca presa are o percepție simplificată asupra situației din țara vecină, potrivit căreia "Moscova vrea să câștige toată puterea în Republica Moldova".

Potrivit analistului, "Federația Rusă nu vrea să câștige toată puterea în Republica Moldova, pentru că asta ar presupune o gestionare inclusiv economică a Republicii, ceea ce Moscova nu vrea să facă". Federația Rusă vrea să câștige pârghiile strategice în Republica Moldova, lăsând pârghiile economice pe seama Uniunii Europene. Adică ea e cu controlul, Uniunea Europeană e cu banii", arată Dungaciu.

Dungaciu face și o comparație cu alegerile prezidențiale din 2016 și apreciază că de data aceasta "Maia Sandu are prima șansă". "Atunci a avut un adversar mult mai periculos, pentru că Dodon avea un patron redutabil, adică pe Vladimir Plahotniuc (...), care l-a ajutat cu toată rețeaua sa financiară, umană, mediatică să câștige alegerile", arată analistul.

Mai mult, el arată că ipoteza pentru scrutinul din 15 noiembrie ar trebui să fie că "turul doi este o altă alegere".

"Nu se distribuie voturile matematic din turul întâi spre turul doi, pentru că miza principală este a acelui electorat care nu a participat la turul întâi", arată Dungaciu.

Totodată, el vorbește și de o eventuală împărțire a voturilor candidatului care s-a clasat al treilea la alegerile de duminică.

"Eu cred că, indiferent ce va spune Renato Usatîi, voturile lui nu merg toate la Dodon sau nu merg automat. Sondajele ne spun că merg cam 75% la Dodon. Restul sau nu se duc la Dodon sau se pot duce la Maia Sandu", arată Dungaciu.

În privința unui eventual sprijin acordat lui Igor Dodon, analistul de politică externă vorbește de "acordul Federației Ruse".

"Mesajele care vor fi date de către Renato Usatîi vor fi influențate de maniera în care acesta se va relaționa cu Moscova și cu gruparea Plahotniuc-Șor. Dacă aceștia vor bate palma (...) pentru a-l sprijini pe Igor Dodon în turul al doilea, atunci vom vedea mesaje în consecință (...) pentru că se va face totul evident și cu acordul Federației Ruse", spune Dan Dungaciu.

El afirmă că în turul doi trebuie urmărit ce se va întâmpla la votul din diaspora din Federația Rusă și dacă va exista o mobilizare în Transnistria.

Dungaciu arată că discursul celor doi candidați este unul "fără geopolitică".

"Niciunul dintre ei nu vorbește un limbaj geopolitic. Maia Sandu, pe de o parte vorbește despre un Igor Dodon care e corupt, incompetent și puțin unealtă a Moscovei. Igor Dodon vorbește și el foarte împăciuitorist, aproape 'la două capete', vorbind despre Republica Moldova așezată între Est și Vest, fabulând un pic, este o mireasă frumoasă pentru care se luptă și Occidentul și Rusia. E o aiureală, nu se luptă nimeni până la capăt pentru Republica Moldova, dar fabulația asta prinde foarte bine pentru a întări narațiunea moldovenistă", arată Dungaciu.

Expertul afirmă că "e foarte interesant dacă o să apară, în această agendă de dezbatere, tema unionistă și tema Federației Ruse, pentru că există publicuri pe care Maia Sandu nu le poate rata".

"Cred că aceste mesaje vor trebui să fie spuse, mai ales dacă vom simți sau vom vedea că există o intruziune a Federației Ruse tot mai apăsată în turul doi din Republica Moldova. Repet, în turul întâi n-a existat la dimensiunile pe care o bună parte a presei din România și nu numai din România a sugerat-o", afirmă Dan Dungaciu.

Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câștigat, duminică, primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, potrivit datelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 99,95% din secțiile de votare din țară.

Maia Sandu a obținut victoria în alegeri cu 36,15% de voturi, devansându-l pe președintele în exercițiu, socialistul Igor Dodon, care a fost votat de 32,62% din electorat. Pe următoarele locuri s-au clasat Renato Usatîi (Partidul Politic "Partidul Nostru"), cu 16,90%, Violeta Ivanov (Partidul Politic "Șor"), cu 6,49%, Năstase (Partidul Politic "Platforma Demnitate și Adevăr"), cu 3,26%, Octavian Țîcu (Partidul Politic "Partidul Unității Naționale"), cu 2,01%, Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), cu 1,37%, și Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) 1,20%.

CEC a centralizat, de asemenea, voturile din 99,28% din cele 139 de secții de votare din străinătate. Candidatul PAS s-a impus detașat în diasporă, obținând 70,10% din voturi, în timp ce Igor Dodon s-a clasat doar al treilea cu 3,65% din voturi. Pe poziția a doua s-a situat candidatul Renato Usatîi (Partidul Politic "Partidul Nostru"), cu 17,27%.

Pentru că niciunul dintre candidați nu a întrunit 50% + 1 din voturi, Maia Sandu și Igor Dodon se vor înfrunta în turul al doilea, care va fi organizat pe 15 noiembrie. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău