Damascul reacționează după ce Donald Trump a mărturisit că a luat în considerare 'eliminarea' lui Bashar al-Assad

  • 16 Septembrie 2020 19:06
Damascul reacționează după ce Donald Trump a mărturisit că a luat în considerare 'eliminarea' lui Bashar al-Assad

Siria a reacționat miercuri după ce președintele american Donald Trump a mărturisit în ajun că a luat în calcul 'eliminarea' liderului sirian Bashar al-Assad, calificând SUA drept un stat 'huligan și infractor', relatează AFP, preluat de pe Agerpres.

Trump a afirmat marți că a luat în considerare 'eliminarea' lui Al-Assad în 2017, dar Jim Mattis, șeful Pentagonului, de la acea vreme s-a opus.

'Declarațiile șefului administrației americane arată clar nivelul practicilor politice nesăbuite' ale SUA, a indicat miercuri Ministerul de Externe sirian, citat de agenția de presă locală Sana.

'Mărturisirea lui (Donald) Trump confirmă că administrația americană reprezintă un stat huligan și infractor, care folosește aceleași metode ca organizațiile teroriste, cu ucideri și lichidări', adaugă ministerul.

Trump a declarat marți la postul de televiziune Fox News că ar fi 'preferat să-l elimine' pe Al-Assad, asigurând că el a 'vegheat ca acest lucru să fie planificat', după atacul chimic din aprilie 2017, atribuit regimului sirian.

"Mattis nu a dorit să o facă. Mattis era un general foarte supraapreciat și m-am despărțit de el', a adăugat președintele american.

În septembrie 2018, Donald Trump afirmase contrariul, declarând că nu a discutat niciodată cu șeful Pentagonului eventuala asasinare a președintelui Al-Assad.

Conflictul din Siria, care s-a declanșat după represiunea manifestațiilor prodemocrație s-a complicat cu anii, implicând mai multe puteri străine și grupări armate. Războiul s-a soldat cu peste 380.000 de morți și milioane de persoane strămutate până în prezent.

Datorită sprijinului militar al Rusiei și Iranului, aliații săi fideli, regimul sirian controlează în prezent peste două treimi din teritoriul țării, după numeroase victorii împotriva rebelilor și jihadiștilor.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău