Dacian Cioloș, la Chișinău: „În Parlamentul European vom fi avocații fideli ai R.Moldova și ai cetățenilor săi”

  • 17 Mai 2019 18:44
Dacian Cioloș, la Chișinău: „În Parlamentul European vom fi avocații fideli ai R.Moldova și ai cetățenilor săi”

Alianța 2020 USR PLUS din România și-a prezentat astăzi, 17 mai, la Chișinău programul electoral și obiectivele în Parlamentul European. Reprezentanții alianței au declarat că printre primele inițiative pe care le vor avea la Bruxelles vor fi legate de deblocarea asistenței macro-financiare europene pentru Chișinău.

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, a declarat că vor fi „avocați fideli ai Republicii Moldova și ai cetățenilor săi”, relatează Radio Chișinău.

„În primul rând e important să fim în situația în care să putem debloca accesul Republicii Moldova la finanțări europene și aceasta presupune să existe un mesaj clar din partea autorităților R. Moldova în ceea ce privește funcționarea statul de drept, a justiției, a instituțiilor statului. În noul Parlamentul, cu o nouă Comisie Europeană, vom milita pentru a stabili o abordarea clară a politicii de vecinătate între Uniunea Europeană și estul vecinătății UE, dar asta presupune să existe și de aici o voință politică clară(…)Vrem să facem în așa fel ca tinerii din Republica Moldova să beneficieze de programe de colaborare, de burse de studii în uniunea Europeană. Vrem să ne asigurăm că cei care lucrează în agricultură vor beneficia în continuare de piața Uniunii Europene, că liberalizarea comerțului cu vinul moldovenesc pe piața europeană e în beneficiul exporturilor”, susține Dacian Cioloș.

Reprezentanții Alianței 2020 au declarat  că își doresc și o întărire a relației dintre România și Republica Moldova, în special pe domeniul economic.

Ei s-au întâlnit la Chișinău cu prim-ministrul Pavel Filip și cu reprezentanții blocului ACUM, cu care au discutat despre situația politică din R. Moldova. Reprezentanții Alianței au declarat că așteaptă formarea unei majorități în Parlamentul de la Chișinău și a unui Guvern care să-și stabilească în mod clar prioritățile, pentru a putea contribui la proiectele destinate Chișinăului.

Pentru noi e important să știm care e viziunea și modul de abordare a conducerii cu R. Moldova legat de relația cu UE, pentru că acesta va fi punctul de plecare a oricărui proiect la care putem contribui (…)Nu e suficient să vrem noi cei din România și Uniunea Europeană întărirea relației cu R. Moldova, e important să existe această posibilitate și voință politică și în R. Moldova de aceea suntem interesați să vedem cât mai repede instaurarea unei majorități în Parlament și a unui Guvern care să-și stabilească în mod clar prioritățile pentru că acesta va fi punctul de plecare a oricărei ambiții pe care o avem pentru a contribui la întărirea relației  dintre Republica Moldova, Uniunea Europeană și România”, a subliniat Dacian Cioloș.

Alianța 2020 USR PLUS din România are pe listele sale 40 de candidați pentru alegerile europarlamentare din 26 mai.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău