Dacă Putin îi ucide pe ucraineni, de ce i-ar încălzi pe moldoveni? (Revista presei)

  • 08 August 2022 09:53
Dacă Putin îi ucide pe ucraineni, de ce i-ar încălzi pe moldoveni? (Revista presei)

Dacă Putin îi ucide pe ucraineni, de ce i-ar încălzi pe moldoveni? Se întreabă Nicolae Negru în editorialul său din Ziarul Național. Autorul remarcă faptul că în ultimul timp presiunile ca președintele Republicii Moldova să plece la Moscova au început să crească exponențial, pare o acțiune concertată și nu a încetat nici după ce Maia Sandu a replicat că „noi am obținut un contract pe care puteam să îl obținem, eu nu o să mă apuc să vând o bucată de țară doar ca să avem jumătate de an gaze mai ieftin”. Zilele trecute la corul celor care o trimit pe Maia Sandu să-l îmbuneze pe Putin s-au adăugat surprinzător și liderii Platformei DA. Ei solicită „inițierea procesului de renegociere și, în consecință, revizuirea contractului cu Gazprom, însă de această dată cu asumarea politică a acestei responsabilități la cel mai înalt nivel de stat cu scopul obținerii diminuării tarifului la consumul de gaz pentru perioada rece a anului”. În loc să le explicăm cetățenilor gravitatea și complexitatea situației, noi le creăm iluzia că totul depinde de voința Maiei Sandu, că doar ea stă în calea confortului nostru, observă Nicolae Negru. După publicist acest fel de „politică” e în favoarea lui Putin care varsă sânge în Ucraina și dorește schimbarea guvernării PAS pe cea a socialiștilor și comuniștilor. Ziaristul presupune că nu numai că nu vom obține renegocierea contractului în condiții decente, Gazpromul ar putea închide robinetul la iarnă. Dacă îi bombardează pe frații săi ucraineni, de ce ne-ar încălzi pe noi? Și, da, până la urmă va trebui să decidem: mai cumpărăm gaze din Rusia, mai contribuim la genocidul ucrainenilor, la războiul lui Putin de refacere a URSS? ..apare întrebarea retorică a lui Nicolae Negru în Ziarul Național.

Armata privată Wagner ademenește pușcariașii ruși cu mii de euro și amnistie în schimbul participării lor la invazia Ucrainei, scrie Anticorupție.md. Grupul de mercenari ruși Wagner a recrutat peste 1.000 de prizonieri ruși pentru a lupta în Ucraina potrivit presei ruse, citată de Kyiv Independent. Recrutorii Wagner au vizitat deja cel puțin 17 închisori din 10 regiuni din Rusia pentru a angaja prizonieri și a-i trimite în linia frontului din Ucraina. Potrivit portalului,  primul grup a fost trimis în Ucraina pe 20 iulie. Prizonierilor li s-a promis libertatea după șase luni de lupte. Grupul Wagner este un grup de mercenari controlat de rusi care operează la cererea Kremlinului în întreaga lume prin oligarhul rus Evgheni Prigojin, poreclit „bucătarul lui Putin”. Armata privată Wagner a cerut încă din luna mai decretarea mobilizării generale în Rusia însă deocamdată președintele Vladimir Putin a ales să nu dispună această măsură radicală. Mișcarea face parte din eforturile autorităților militare de la Moscova de a-și reface forțele epuizate ce luptă în Ucraina în contextul în care „operațiunea militară specială” declanșată de Vladimir Putin pe 24 februarie a intrat în a șasea lună.

Recolta de porumb ar putea fi de patru ori mai mică decât în 2021, atrage atenția Mod-Street. Publicația scrie că Serviciul Hidrometeorologic de Stat a revizuit în scădere prognoza privind roada medie la hectar la porumb și floarea soarelui din acest an. Noua prognoză actualizată este mult mai pesimistă decât cea de la începutul lunii iulie 2022. Comparativ cu media ultimilor 10 ani, roada va fi de 2-3 ori mai mică, iar față de anul trecut, când s-a înregistra o recoltă record, scăderea va fi de aproape 4-5 ori. Mold-Street notează că organizația Forța Fermierilor continuă să ceară în termeni categorici introducerea până la 1 septembrie 2022 a stării de urgență în agricultură și aprobarea de către Comisia Situații Excepționale a unei decizii, care să ofere agricultorilor afectati dreptul de amânare a plăților scadente față de creditori privați (bănci, organizații de microfinanțare, furnizori de inputuri, unități de implementare a proiectelor etc.) fără calcularea penalităților.

O ecchipă de tineri din Moldova construiește drone de concepție proprie pe care le exportă pe toate continentele, scrie NewsMaker.  Astăzi tinerii ingineri au încheiate contracte promițătoare cu diverse organizații din întreaga lume, inclusiv Crucea Roșie, pentru care proiectează și construiesc, de la zero, drone performante. Potrivit sursei, unicitatea dronelor produse în Moldova constau în faptul că toată avionica nu se conține în interiorul fuzelajului principal, ci într-unul din modulele de la baza aripilor, care e mai ușor și mai compact, ceea ce face și recuperarea mai ușoară în anumite condiții, dar și operațiunea de descărcare de date mai simplă.

Tinerii ingineri spun că timpul de producție a unei drone este de o lună, luându-se în calcul toate procesele tehnologice, dar, firește, dronele pot fi produse în succesiuni, urmând în lanț procesele tehnologice. Echipa își dorește să poată ajunge în viitorul apropiat la o capacitate de 20 de drone produse lunar.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:0,51 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău