Dacă PAS se va complace în euforie, ar putea s-o termine rău, opinii

  • 31 Iulie 2021 09:42
Dacă PAS se va complace în euforie, ar putea s-o termine rău, opinii

A dispărut confruntarea între instituțiile statului, iar Partidul Acțiune și Solidaritate nu mai poate pasa responsabilitatea către alte formațiuni pentru eșecurile din țară. Sunt opiniile comentatorilor politici, care califică drept „potrivite” candidaturile PAS la funcțiile de președinte al Parlamentului și premier și spun noua guvernare ar trebui să înceapă cât mai curând să-și onoreze promisiunile electorale, în caz contrar, încrederea cetățenilor se va eroda, notează IPN.

Potrivit analistului politic Anatol Țăranu, candidaturile PAS pentru cele mai importante funcții în stat sunt bine alese. Totuși, el atenționează noua guvernare că responsabilitatea preluată este enormă, iar așteptările cetățenilor – extrem de mari.

„Să vedem ce vor face, este o mare așteptare în societate, iar dacă politicienii se vor complace mult în euforie, ar putea s-o termine rău”, a spus Anatol Țăranu în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

Aurelia Peru, doctor în științe politice, crede că, pe fondul unei situații economice și sociale complicate, neînțelegerile pe interiorul PAS ar putea să se întețească, iar formațiunea să se erodeze din interior și să nu fie capabilă să-și ducă mandatul până la capăt.

„Acum PAS are și undița și peștele. Din momentul în care au câștigat alegerile, ei nu mai pot da vina pe nimeni. Teoretic, acest mandat ar trebui să fie dus până la capăt pentru că a dispărut confruntarea dintre instituțiile statului, Președinție, Guvern, Parlament. Este clar că epicentrul puterii va fi instituția prezidențială. Dar în cazul partidelor mari apar fisuri pe interior, începe concurența pe interior”, a spus Aurelia Peru.

Potrivit programului electoral al Partidului Acțiune și Solidaritate, primele proiecte care vor fi adoptate imediat după preluarea guvernării vor viza creșterea pensiei minime, adoptarea legii repatrierii, pentru ca moldovenii care au muncit peste hotarele țării să-și poată repatria bunurile personale, fără impozite adiționale, introducerea evaluării externe a procurorilor și judecătorilor ș.a.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău