Dacă nu se va îmbunătăți comunicarea cu oamenii, Rep. Moldova riscă să reintre în cercul vicios al sclaviei rusești (Revista presei)

  • 20 Octombrie 2023 09:50
Dacă nu se va îmbunătăți comunicarea cu oamenii, Rep. Moldova riscă să reintre în cercul vicios al sclaviei rusești (Revista presei)

Guvernul Recean nu a căzut. După 10 ore de dezbateri – moțiunea de cenzură înaintată de socialiști și comuniști a eșuat, scrie Newsmaker. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au înaintat ieri în plenul Parlamentului, moțiunea de cenzură asupra activității Cabinetului de miniștri, condus de premierul Dorin Recean. Inițiatorii moțiunii acuză actualul Executiv de sărăcirea populației, creșterea prețurilor și crearea unei crize socio-politice „de proporții”.

Socialiștii și comuniștii, reduși la TĂCERE în Parlament, titrează Ziarul Național. Ministrul energie Victor Parlicov a amintit în ședință cum : „Președinta și premierul erau trimiși cu PLOCOANE la Moscova… Dacă astăzi cumpăram gaz de la „Gaprom”, atunci tarifele urmau să CREASCĂ”, a spus Parlicov. R. Moldova nu mai este dependentă de „Gazprom” pentru prima dată de la independență încoace, iar acest lucru a contribuit la faptul ca tarifele pentru gaze să nu crească, a mai declarat ministrul Energiei.

Prim-ministrul Dorin Recean a spus ieri în Parlament, în timpul examinării moțiunii de cenzură împotriva activității Guvernului, că guvernele conduse de comuniști și socialiști nu au avut nici viziune, nici curajul de a se opune șantajului energetic al Rusiei la adresa R.Moldova, scrie Deschide.md. Dacă ar fi făcut-o la timp, asta ne-ar fi costat ca și economie mult mai puțin. Dar nu ați avut nici viziunea, nici curajul”, a declarat el. Premierul s-a referit și la nemulțumirea opoziției de faptul că R.Moldova se află în continuare în stare de urgență. Premierula menționat că opoziția parlamentară nu a pomenit un cuvânt despre agresiunea rusă în Ucraina, despre faptul că acest război este la hotarul R.Moldova, la hotarul țării voastre”, a adăugat Recean.

Într-o analiză publicată de DW, publicistul Vitalie Ciobanu scrie despre miza enormă a alegerilor locale din Moldova. Autorul constată că și în aceste alegeri Rusia pompează sume enorme de bani prin rețeaua interlopului Șor și prin alte structuri camuflate pentru a-și instala la primării și în consilii locale agenții săi de influență. Pe niște alegători disperați – șomeri în căutare de lucru sau bătrâni cu o pensie de 3000 de lei (pensiile n-au mai crescut în această toamnă!) – îi cumperi ușor cu 1000 de lei. Sărăcia lucie a satelor din sudul Basarabiei sau din centru,  lipsa de soluții de viață pentru oamenii simpli și pentru tineri – toate acestea se află sub radarul guvernării, care privește departe, spre orizonturi europene, dar nu observă mulțimea tăcută, frustrată, plină de resentimente, din Basarabia „profundă”, care abia așteaptă să meargă să voteze partidele rusofile și oligarhice, care „fură dar ne dau și nouă”.

Dacă nu se schimbă ceva fundamental în strategiile interne ale actualei puteri – blocarea „banilor negri” în primul rând! –, dacă nu se va îmbunătăți comunicarea cu oamenii, dacă nu li se vor oferi soluții concrete la problemele lor imediate, Moldova riscă să reintre în cercul vicios al sclaviei rusești, să nu-și învingă blestemul istoriei și geografiei, conchide Vitalie Ciobanu.

Pe fundalul acestei cooperări electorale a forțelor pro-ruse în actuala campanie pentru alegerile locale este inexplicabilă din punct de vedere a raționamentului politic lipsa cooperării între forțele pro-europene, îndeosebi în cadrul scrutinului de la Chișinău, scrie analistul politic Anatol Țăranu într-un editorial pentru IPN.  Potrivit acestuia, lipsa de viziune în abordarea alegerilor locale manifestată de PAS, în special la Chișinău, unde pozițiile partidului de guvernare sunt deosebit de problematice, poate avea consecințe grave nu numai pentru echipa PAS, dar și pentru cursul european al Republicii Moldova per ansamblu. Un rezultat slab al pro-europenilor la alegerile locale din acest an poate pava drumul revanșei pro-ruse în Republica Moldova la viitoarele alegeri prezidențiale și parlamentare. Deosebit de relevante în acest sens vor fi rezultatele alegerilor la Chișinău, unde forțele pro-europene sunt răzlețite și chiar antagonizate. Este important ca războiul electoral fratricid al pro-europenilor, cel puțin să nu compromită perspectivele turului doi la Chișinău, în caz dacă bătălia nu va fi pierdută deja în turul întâi, subliniază Anatol Țăranu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău