SONDAJ | Câte voturi ar acumula Igor Dodon și Maia Sandu, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale

  • 24 Februarie 2020 12:40
SONDAJ | Câte voturi ar acumula Igor Dodon și Maia Sandu, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, actualul președinte Igor Dodon ar lua 35% din voturi, iar liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu ar acumula 25 la sută, arată datele unui sondaj realizat de IMAS la comanda companiei „Public Media”. Cei doi sunt urmați de liderul Partidului Democrat, Pavel Filip cu 8% și de președintele PCRM Vladimir Voronin cu 7 la sută din sufragii.

În același sondaj, 38 la sută dintre respondenți spun că modelul de președinte pentru R. Moldova este Vladimir Putin, pentru 22% dintre cetățeni – Angela Merkel, iar Klaus Iohannis este model de conducător pentru 9 la sută dintre respondenți.

În cazul unor alegeri parlamentare anticipate, 34,4% dintre participanții la sondaj ar vota pentru Partidul Socialiștilor, urmat de Partidul Acțiune și Solidaritate cu un procentaj între 22 și 23 %. Al treilea în ordine este Partidul Democrat cu 7, 6 % urmat de Partidul Șor cu 4,9 % și Partidul Comuniștilor cu 4,4 %.

Pentru aderarea la Uniunea Europeană pledează 60% dintre cetățeni, iar pentru integrarea în  Uniunea Economică Eurasiatică – 45 la sută. 32 la sută dintre respondenți ar vota pentru Unirea cu România.

Întrebați despre guvernare, 37% dintre cei intervievați au spus că guvernarea a fost mai eficientă pe timpul lui Ion Chicu, în timp ce alți 28% sunt de părere că R. Moldova a fost condusă mai eficient când Maia Sandu era guvern.

35 la sută dintre cei chestionați ar opta pentru o colaborare între PSRM și PDM, iar  9% – pentru o coaliție PSRM, PAS și PPDA. 30 la sută dintre respondenți consideră utile alegerile anticipate, față de 60% care cred cu un scrutin anticipat nu este necesar.

Peste 40 la sută dintre cei chestionați consideră o idee bună apariția Blocului Unirea, constituit de curând din mai multe partide politice.

2/3 dintre respondenți consideră că direcția în care merg lucrurile în R. Moldova este greșită. Situația economică e percepută în termeni negativi, doar 7% la sută se declară destul de mulțumiți de situația economică din R. Moldova, în timp ce 54% nu sunt mulțumiți de modul în care trăiesc.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion 1109 de respondenți, în perioada 7-19 februarie, și are, potrivit autorilor, o marjă de eroare de 3,07%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău