CYBERSEC2019 | Fost director al Agenției Naționale de Securitate a SUA: Nu ne apărăm, doar răspundem la atacurile cibernetice

  • 30 Octombrie 2019 18:50
CYBERSEC2019 | Fost director al Agenției Naționale de Securitate a SUA: Nu ne apărăm, doar răspundem la atacurile cibernetice

Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Statele și companiile nu se apără cu adevărat de atacurile cibernetice, doar răspund la ele, iar pentru o bună protecție este nevoie de cooperare și de împărțirea responsabilității, a declarat miercuri generalul american în rezervă Keith Alexander, fost director al Agenției Naționale de Securitate (NSA) a SUA, la forumul de securitate cibernetică CYBERSEC care se desfășoară în orașul Katowice din Polonia, citat de Agerpres.

"Trăim vremuri istorice. Totul se schimbă. Trebuie să vedem cât de mult s-au schimbat lucrurile în ultimii zece ani și apoi ce se va întâmpla în următorii zece ani și ce înseamnă asta pentru țările noastre, pentru alegeri, pentru popoarele noastre", a spus Keith Alexander, fondator și co-președinte al firmei private de securitate informatică IronNet Cybersecurity.

El a atras atenția asupra modului în care trebuie acționat în viitor în spațiul cibernetic pentru asigurarea securității, într-un mediu care este în schimbare rapidă.

"Tehnologia pe care o folosim se dublează la fiecare doi ani. Gândiți-vă ce se va întâmpla când vom trece la 5G. Numărul dispozitivelor conectate la rețea ajunge la 4.000 pe kilometru pătrat, adică o arie de circa 300 de metri. Cantitatea de informații pe care o avem se dublează în fiecare an. Asta înseamnă că numai în acest an vom produce mai multă informație decât în ultimii 5.000 de ani luați împreună. Gândiți-vă la acest lucru matematic. Este uriaș", a subliniat generalul american în rezervă.

El a evidențiat potențialul noilor evoluții de a contribui la progresele medicale, de exemplu în privința vindecării cancerului. Însă proliferarea fără precedent a tehnologiei ridică și problema securității cibernetice, tot mai greu de garantat, potrivit fostului director al NSA.

"Atacurile se înmulțesc. Abordarea pe care o avem în protejarea rețelelor noastre nu va ține pasul cu viteza schimbării în cantitatea de date create, cantitatea de echipamente și dispozitive care apar. Dacă ne gândim la deficitul de angajați din domeniul cibernetic astăzi și apoi dublăm cantitatea de date, dublăm viteza cu care apar noi echipamente, într-un an avem nevoie de patru ori mai mulți oameni, pentru a ține pasul cu ce se întâmplă astăzi. Avem un sistem care este fundamental imperfect. Iar inamicul are toate avantajele", a atras el atenția.

"Ofensiva este mai atrăgătoare. Defensiva e dificilă. Noi trebuie să fim mereu în apărare. E suficient ca ofensiva să aibă succes o singură dată", a adăugat el.

"Fiecare companie se apără singură. Dar asta se întâmplă doar după ce află de o problemă. Noi ne apărăm, dar nu putem anticipa ce se va întâmpla în rețea", a spus el.

Fostul director al NSA a deplâns absența unei apărări colective în spațiul cibernetic pentru a răspunde în timp util la atacuri.

"Nu poți apăra ce nu poți vedea. Noi răspundem la atacuri, nu ne apărăm. Aici ne aflăm cu toții astăzi. Fiecare companie răspunde la un eveniment. Dar ele nu pot răspunde în timp util pentru ca guvernul lor să ia măsuri. Și nu există niciun mod de a vedea colectiv aceste atacuri la viteza rețelei într-o țară sau la nivel global. Consecința este că ofensiva va câștiga mereu. Noi vom face tot ce putem. Dar oamenii vor face greșeli", a mai explicat el.

Keith Alexander a pledat pentru o nouă abordare, și în special pentru o apărare colectivă cibernetică.

"Trebuie creată o platformă de reacție în timp real în spațiul cibernetic pe care să o împărtășim cu toții și care să ne ajute să lucrăm împreună pentru apărare. Trebuie să putem vedea datele la viteza rețelei, să înțelegem ce se întâmplă, bazat pe comportamente", a explicat el.

"Securitatea cibernetică este o responsabilitate comună. Doar împreună putem detecta atacurile, ne putem proteja și putem răspunde", a mai declarat el.

Forumul de securitate cibernetică CYBERSEC, cel mai important eveniment de acest fel din Europa Centrală și de Est, are loc marți și miercuri în orașul polonez Katowice, fiind organizat de Institutul Kosciuszko din Polonia.

În paralel cu forumul de discuții are loc și o expoziție de noi produse din domeniul securității cibernetice prezentate de peste 60 de organizații și companii din întreaga lume.

Lansată în 2015, CYBERSEC este o conferință anuală de politici publice dedicată aspectelor de securitate strategice ale revoluției tehnologice globale.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău