Organizația neguvernamentală „Părinți solidari”, despre purtarea măștilor pentru elevii și studenți | Este un pic neclar de ce anume pentru copii s-au impus aceste restricții, în timp ce noi avem nunți, cumătrii

  • 12 Octombrie 2020 13:08
Organizația neguvernamentală „Părinți solidari”, despre purtarea măștilor pentru elevii și studenți | Este un pic neclar de ce anume pentru copii s-au impus aceste restricții, în timp ce noi avem nunți, cumătrii

Situația epidemiologică în municipiul Chișinău rămâne alarmantă. 90 la sută din locurile prevăzute pentru pacienții infectați cu COVID-19 sunt ocupate. Zilnic, la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Centrului ”COVID Chișinău” de la Moldexpo sunt internați peste 100 de persoane testate pozitiv cu noul coronavirus. Între timp, purtarea măștilor de protecție pentru elevii începând cu clasa a V-a și studenți a devenit obligatorie în toate instituțiile de învățământ din Capitală.

Spitalele municipale devin neîncăpătoare pentru pacienții infectați cu COVID-19 din cauza creșterii alarmante a numărului de bolnavi. Potrivit șefei Direcției municipale asistență socială și sănătate, Tatiana Bucearschi, în prezent, în spitalele municipale sunt internați 815 pacienți contaminați dintre care 295 se află în stare gravă, opt fiind conectați la aparate de respirație asistată.

În spitalele municipale aproximativ 15% dintre pacienți sunt din toată Republica Moldova, adică nu din municipiul Chișinău. Cele mai afectate grupe de vârstă sunt cele de peste 60 de ani și 30-39 de ani, a spus Tatiana Bucearschi.

La spitalul „Gheorghe Palade” au fost amenajate, săptămâna trecută, 110 paturi pentru pacienții cu COVID-19, însă nu sunt suficiente echipamente pentru tratarea bolnavilor, susțin autoritățile municipale, care au făcut apel către instituțiile medicale private să le ofere spre folosință utilaje medicale.

În același timp, Comisia municipală de Sănătate Publică a decis ca elevii, începând cu clasa a V-a și studenții, să poarte obligatoriu mască de protecție în instituțiile de învățământ ca măsură de prevenire a infecției cu COVID-19 în rândul tinerilor. Potrivit autorităților locale, această decizie a fost aprobată pentru a evita închiderea instituțiilor de învățământ.

Reprezentanții organizației neguvernamentale „Părinți solidari” se arată nedumeriți de această decizie. Președintele asociației, Ala Revenco, menționează că în timp ce elevii sunt obligați să poarte masca în școli, cei care participă la nunți și cumătrii sunt scutiți de acest lucru.

Este un pic neclar de ce anume pentru copii s-au impus aceste restricții, în timp ce noi avem nunți, cumătrii, evenimente de avengură unde nu se respecte acele măsuri care se respectă într-o școală. Numărul de copii bolnavi la noi este destul de mic comparativ cu numărul de maturi. Deci, se pun niște condiții destul de severe. Am văzut o nemulțumire foarte mare din partea părinților pentru că sunt copii cu boli respiratorii, sunt copii cu anumite alergii, cu alte probleme care nu sunt siguri că purtatul măștilor nu le vor dăuna. Câte cazuri de infectări avem? Ele vin din școală sau din familie. Dacă noi avem aceste cazuri de infectări în școală, atunci este argumentată că uite a crescut, dar dacă noi nu avem asemenea cazuri, atunci nu este argumentată această abordare. 

De menționat că din cele peste 62 de mii de cazuri de infecție înregistrate în Republica Moldova, mai mult de 27 de mii sunt raportate în municipiul Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău