Cuvintele-cheie din presa internațională: Teroare, violență și amenințări

  • 20 Ianuarie 2015 08:37
Cuvintele-cheie din presa internațională: Teroare, violență și amenințări

Teroare, violență și amenințări – acestea par să fie cuvintele-cheie care se regăsesc constant în presa internațională din ultimele zile, iar comunitatea internațională încearcă să găsească soluții vizând întărirea securității oamenilor și instituțiilor.

“În Camerun, temuta grupare nigeriană Boko Haram răpise duminica trecută 80 de persoane, în majoritate femei și copii, dar”, potrivit cotidianului britanic “The Guardian, ” “aproximativ 20 ostatici au fost eliberați în cursul zilei de ieri (luni) cu ajutorul armatei cameruneze”, notează Rador.

Același ziar precizează că “a fost vorba despre cea mai gravă răpire inițiată de Boko Haram pe teritoriul altei țări, iar președintele Ghanei, John Mahama, a anunțat încă de vinerea trecută că liderii africani se vor întruni pentru a găsi o ripostă în fața acestor violențe”. În Niger și în Pakistan, uciderea jurnaliștilor de la săptămânaul francez “Charlie Hebdo” nu pare să fie regretată. Ziarul francez “Les Echos” precizează chiar că, “în Niger, protestele anti-Charlie au degenerat, forțele de ordine trebuind să apeleze la gaze lacrimogene pentru a-i împrăștia pe protestatarii care strigau ‘Jos Franța!’ și ardeau steaguri franceze”. Nici în Orientul Mijlociu nu domnește calmul. Din ziarul israelian “Ha’aretz”, aflăm că “forțele israeliene au declanșat un bombardament în Siria, care s-a soldat cu moartea unui general iranian și cu cea a fiului unui lider al mișcării Hezbollah”. În ziarul egiptean “Al-Ahram”, “cel mai înalt for al islamiștilor sunniți respinge recentele declarații ale premierului britanic David Cameron despre dreptul de a spune cuvinte injurioase la adresa religiei într-o societate liberă”. “Cameron poate spune ce vrea”, afirmă un prelat, “dar noi nu acceptăm așa ceva. Libertatea nu include și insultele la adresa religiei”.”Să spunem lucrurilor pe nume”, îndeamnă șefa Frontului Național francez în cotidianul american “The New York Times”. “Franța, o țară a drepturilor omului și a libertăților, a fost atacată pe propriu-i teritoriu de o ideologie totalitară: fundamentalismul islamic”. Despre terorism va vorbi și președintele Statelor Unite, Barack Obama, în cursul anualei sale alocuțiuni despre stare Uniunii.

Ziarul american “USA Today” înșiră chiar câteva dintre problemele pe care le va atinge președintele american în duscursul său, printre care majorarea impozitelor, securitate cibernetică, accesul la internet și războiul împotriva teorrismului, ‘Un război pentru care, potriovit aceluiași ziar, Obama va cere Congresul să autorizeze din nou recurgerea la forța militară în fața noului pericol reprezentat de Statul Islamic”. Lupta împotriva terorismului s-a aflat și pe agenda discuțiilor de ieri, purtate de miniștrii de externe ai țărilor din Uniunea Europeană. După cum relatează un alt ziar francez, “Liberation”, “miniștrii au discutat nu numai despre recentele atacuri teroriste de la Paris, ci și despre Rusia, întrucât relațiile cu această țară nu au fost niciodată atât de tensionate”.

Dar Rusia are și ea problemele ei, iar publicația poloneză “Rzeczpospolita” vorbește chiar despre un “plan de salvare a economiei ruse. Este vorba despre un plan prin care guvernul încearcă să sprijine firmele aflate în situație grea, să îi ajute pe exportatori și, potrivit propunerii înaintate de ministrul economiei, Aleksei Ulukaev, să renunțe temporar la necesitatea aplicării standardelor internaționale”. De ce nu?, dacă, în ziarul italian “Corriere della Sera”, șefa politicii externe a UE, Federica Mogherini, anunță că, deocamdată, sancțiunile îndreptate împotriva Rusiei nu vor fi revizuite”. Un aspect relevat și de publicația spaniolă “Veinte minutos”, care estimează că, “în privința relaxării sancțiunilor impuse Rusiei, părerile sunt împărțite”. Ziarul subliniază că, de exemplu, “delegația lituaniană și cea cehă au considerat că, în fața Rusiei trebuie menținută duritatea și că nu există motive pentru ridicarea sancțiunilor”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău