Cutremure: Primele avioane cu ajutoare ale UE pentru Siria au aterizat la Damasc

  • 26 Februarie 16:50
Cutremure: Primele avioane cu ajutoare ale UE pentru Siria au aterizat la Damasc

Două aeronave care transportă ajutoare din Uniunea Europeană pentru victimele cutremurului din 6 februarie de la granița dintre Turcia și Siria au aterizat duminică la Damasc, a anunțat la Bruxelles Comisia Europeană, informează Agerpres.

Este vorba de primele ajutoare sosite pe cale aeriană și conțin corturi și echipamente de încălzire, a menționat Comisia. Sunt programate și alte astfel de transporturi aeriene către Damasc.

Ajutoarele provin din depozite ale UE din Dubai și din Brindisi, în Italia. Ele sunt destinate populației siriene din zonele controlate de guvernul președintelui Bashar al-Assad, precum și în zone care nu se află sub control guvernamental.

Comisia a precizat că vor ateriza în total de 420 de tone de ajutor, din care 225 de tone, în valoare de 1,1 milioane de euro, vor proveni din stocuri ale UE mobilizate prin intermediul Capacității europene de răspuns umanitar, restul fiind oferit de 15 state membre, în urma activării Mecanismului de protecție civilă al UE, pe 8 februarie.

Executivul european a amintit că UE a răspuns la seisme mobilizând asistență umanitară în valoare totală de 10 milioane de euro, între care 3,9 milioane sunt fonduri noi și peste 6 milioane fonduri redirecționate prin proiecte umanitare aflate în derulare.

Asistența umanitară a UE operează în Siria de 12 ani, contribuind la livrarea de ajutor pentru toate părțile, "pe baza principiilor umanitare de imparțialitate și neutralitate".

Comisia a mai menționat că UE a alocat până acum circa 5,7 milioane de euro pentru asistență umanitară destinată oamenilor afectați de seisme în Turcia

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:0,51 m/s
Fri
20
Sat
22
Sun
23
Mon
17
Tue
17
Arhivă Radio Chișinău