Bruxelles-ul spune că economia UE va evita recesiunea, pe măsură ce prețurile la gaze scad

  • 13 Februarie 2023 13:12
Bruxelles-ul spune că economia UE va evita recesiunea, pe măsură ce prețurile la gaze scad

Uniunea Europeană va evita o recesiune prognozată, pe măsură ce prețurile la gaze scad, iar cheltuielile solide ale gospodăriilor stimulează perspectivele regiunii, anunță Comisia Europeană, citată de Financial Times.

Bruxelles-ul și-a îmbunătățit perspectivele de creștere economică a UE pentru acest an la 0,8%, mai mult decât cele de 0,3% preconizate anterior, și a declarat că regiunea va evita o recesiune tehnică. Zona euro va înregistra o creștere de 0,9% în 2023, mai bună decât cea de 0,3% la care se aștepta Comisia, scrie Economedia.

Bruxelles-ul a adăugat că inflația a atins un nivel maxim, prevăzând că creșterea prețurilor de consum va fi de 6,4% în acest an în UE, în scădere față de 9,2% anul trecut. Inflația din zona euro se va tempera la 5,6% în acest an, de la 8,4% în 2022. Potrivit previziunilor, inflația în zona monedei unice va scădea și mai mult, până la 2,5% în 2024.

Spectrul întreruperii livrărilor de gaze rusești, coroborat cu scăderea producției industriale și sentimentul de slăbire a mediului de afaceri, a alimentat temerile din toamna anului trecut că UE se îndreaptă spre o recesiune. Cu toate acestea, o iarnă blândă a ajutat la reducerea presiunii asupra gospodăriilor și întreprinderilor, în timp ce prețul de referință al gazului european a scăzut mult sub nivelurile de dinainte de război.

De asemenea, perspectivele s-au îmbunătățit în străinătate, inclusiv în China, unde relaxarea politicilor de blocaj Covid-19 a dus la o reevaluare pozitivă a perspectivelor de creștere, potrivit Comisiei, precum și la reducerea întreruperilor lanțului de aprovizionare.

„Am intrat în 2023 pe o bază mai solidă decât se anticipa: riscurile de recesiune și de penurie de gaze s-au estompat, iar șomajul rămâne la un nivel minim record”, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,54 m/s
Thu
22
Fri
22
Sat
25
Sun
29
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău