Cutremure în Turcia și Siria: Copiii salvați după zile întregi sub dărâmături aduc bucurie în mijlocul tragediei

  • 10 Februarie 2023 16:53
Cutremure în Turcia și Siria: Copiii salvați după zile întregi sub dărâmături aduc bucurie în mijlocul tragediei

Salvatorii, ghemuiți sub plăci de beton și șoptind "Inshallah" (cu voia lui Allah), au întins cu grijă mâinile în moloz și au trecut apoi de la unul la altul un nou-născut care a supraviețuit timp de patru zile împreună cu mama lui în clădirea prăbușită, transmite vineri, 10 februarie, Reuters, citat de Agerpres.

Cu ochii larg deschiși, bebelușul turc Yagiz Ulas, în vârstă de 10 zile, a fost învelit într-o pătură termică strălucitoare și dus vineri la un centru medical mobil din Samandag, în provincia Hatay. Echipele de intervenție au transportat-o pe o targă și pe mama lui, amețită și palidă, însă conștientă, potrivit imaginilor video făcute publice de agenția turcă pentru gestionarea dezastrelor.

Salvarea mai multor copii mici a ridicat moralul echipelor de intervenție epuizate, care caută supraviețuitori în a cincea zi de la un cutremur major care a lovit Turcia și Siria vecină, omorând peste 21.000 de persoane.

Cel puțin șapte copii au fost salvați vineri, conform imaginilor video făcute publice de serviciile pentru intervenții la dezastre, supraviețuirea acestora stârnind speranța echipelor de căutare care au salvat, de asemenea, mai mulți adulți prinși sub dărâmături.

Salvatorii, inclusiv echipe specializate din zeci de țări, au trudit toată noaptea printre ruinele a mii de clădiri distruse. La temperaturi situate la pragul de îngheț, salvatorii au cerut în mod regulat să se facă liniște în timp ce ascultau orice semn de viață ce răzbea dintre movilele de moloz.

În orașul turc Kahramanmaras, la 200 de kilometri nord de Samandag, lucrătorii îmbrăcați în portocaliu s-au strecurat într-un spațiu strâmt de sub o clădire prăbușită de unde au scos un copil mic, plângând, care s-a liniștit apoi în brațele salvatorilor, potrivit imaginilor video făcute publice de ministerul turc al Apărării.

Mai la est, chipul înfricoșat al altui băiat se ivea dintr-o clădire aplatizată, strigătele lui ridicându-se deasupra zgomotului utilajelor cu ajutorul cărora salvatorii încercau să-l elibereze, vineri dimineață, în orașul Diyarbakir, cu majoritate kurdă, unde cutremurul de 7,8 grade și replicile lui au transformat în blocuri întregi în mormane de moloz și grămezi de zidărie distrusă.

După ce au reușit să facă o gaură mai largă, salvatorii i-au pus o mască de oxigen pe față și l-au transportat într-un loc sigur. Ca și în cazul bebelușului Yagiz, ei au transportat-o pe targă și pe mama băiatului, găsită în viață la 103 ore după producerea cutremurului.

Dincolo de graniță, în Siria, salvatorii de la Căștile Albe au săpat cu mâinile goale un culoar prin tencuială și ciment, într-un nor de praf dens, până când au ajuns la piciorul gol al unei fete cu pijamaua roz murdară după zilele petrecute sub dărâmături, dar vie și în sfârșit salvată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău