Cetățenii Rep. Moldova nu au încredere în actorii politici și percep cele trei puteri din stat ca pe cele mai coruptibile

  • 30 Mai 2019 14:47
Cetățenii Rep. Moldova nu au încredere în actorii politici și percep cele trei puteri din stat ca pe cele mai coruptibile

Societatea moldovenească nu are încredere în clasa politică și nu-i taxează pe politicieni pentru comportamentul amoral, constată experți și reprezentanți ai societății civile, participanți la masa rotundă cu genericul : „Integritatea politică – condiție esențială a unui sistem național durabil de integritate”, organizată de API, relatează Radio Chișinău.

Cetățenii nu au încredere în actorii politici și percep cele trei puteri din stat – legislativă, executivă, judecătorească - ca pe cele mai coruptibile, afirmă experta Mariana Calughin, care face trimitere la mai multe sondaje de opinie, cum ar fi  Barometrul Global al Corupției și Barometrul Opiniei Publice:

 „35 de procente de respondenți nu au încredere… de fapt tocmai Parlamentul, prin acest răspuns al participanților la sondaj se plasează în top. De rând cu președintele, prim-ministrul, oficialii din oficiile acestora ș.a”, a spus Marina Calughin.

Experții cred că cetățenii vor fi mai interesați de integritatea celor de la putere  atunci când va fi adoptat un Cod etic al politicienilor. Lilia Ioniță, expertă anticorupție:

Am urmărit ședințele în plen ale Parlamentului și în principiu pentru un observator fidel devin vizibile grupurile de interes în Parlament, deputații care promovează interese… În momentul în care o companie sau un grup de interese are nevoie să promoveze niște acte legislative, noi știam deputatul la care se va apela, știam domeniile de interes pe care se intervine, a punctat Lilia Ioniță.

În replică, reprezentantul partidului Comuniștilor, fostul deputat Oleg Reidman a declarat că unele concluzii sunt exagerate, că în Parlament se discută nu doar interese financiare, iar imaginea politicienilor este adeseori deformată de presă:

„Opinia se formează nu numai din ceea ce vede omul cu ochii săi – aceștia sunt un caz, două, trei – dar și din ceea ce îi propune să vadă presa”, a spus Oleg Reidman.

Reprezentanți ai 16 partide politice ai fost invitați la această masă rotundă, dintre care mai puți de jumătate au dat curs invitației.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău