Cutremur în nord-vestul Chinei, 118 morți

  • 19 Decembrie 2023 09:21
Cutremur în nord-vestul Chinei, 118 morți

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 a zguduit luni, cu puțin timp înainte de miezul nopții, o zonă muntoasă din nordul platoului tibetan, provocând moartea a cel puțin 118 persoane și rănirea altor câteva sute, a anunțat presa oficială chineză, citată de agenția Reuters.

Agenția de știri China Nouă a relatat că epicentrul cutremurului a fost localizat la 5 kilometri de granița dintre provinciile Gansou și Qinghai, în nord-vestul țării, adăugând că replici puternice au fost resimțite în diferite părți din Qinghai.

Autoritățile chineze au desfășurat o serie de măsuri de urgență, întrucât operațiunile de salvare, care au început înainte de răsăritul soarelui, se anunță a fi complicate, mai ales în condițiile în care temperaturile sunt scăzute – un val de frig a cuprins China încă de săptămâna trecută.

Douăzeci de persoane erau date dispărute marți dimineață, potrivit presei oficiale.

Cutremurele sunt frecvente în provinciile vestice ale Chinei, cum ar fi Gansou, care se învecinează cu platoul tibetan, activ din punct de vedere tectonic. Un cutremur cu magnitudinea 8 în 2008 a fost cel mai mortal din istoria recentă a țării, provocând moartea a aproape 70.000 de persoane în Sichuan.

Aproximativ 2.200 de pompieri, 900 de pădurari și 260 de salvatori au fost trimiși la fața locului, a precizat publicația China Nouă, adăugând că armata și poliția au luat parte, de asemenea, la operațiunile de salvare.

Potrivit aceleiași surse, prioritatea echipelor de salvare este evitarea unor noi dezastre, întrucât regiunea afectată de cutremur se află la o altitudine mare, iar temperaturile erau scăzute marți dimineață (-14 grade Celsius).

Citând un expert în gestionarea dezastrelor, presa locală a precizat că timpul considerat optim pentru salvarea supraviețuitorilor (în mod tradițional 72 de ore) a fost scurtat de condițiile meteorologice, victimele prinse sub dărâmături confruntându-se cu riscuri mai mari.

Unele infrastructuri au fost avariate, dar autoritățile nu au oferit detalii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău