Cutia neagră a avionului ucrainean doborât este grav avariată, susține Iranul, refuzând predarea ei

  • 19 Februarie 2020 18:55
Cutia neagră a avionului ucrainean doborât este grav avariată, susține Iranul, refuzând predarea ei

Cutia neagră ce conține înregistrarea parametrilor de zbor ai avionului ucrainean Boeing 737 doborât pe 8 ianuarie în Iran este ''grav avariată'' și nu poate fi deocamdată decodificată, a declarat miercuri ministrul iranian al apărării, Amir Hatami, care împreună cu alți oficiali de la Teheran a exclus posibilitatea ca această cutie neagră să fie predată unei alte țări, relatează agențiile Reuters și EFE, citate de Agerpres.

Potrivit ministrului Amir Hatami a fost solicitat ajutorul industriei militare iraniene pentru repararea acestei cutii negre, astfel încât să poată fi extrase datele. Pe de altă parte, el a insistat ca ea să fie decriptată în Iran.

Conform regulilor Organizației Aviației Civile Internaționale (ICAO), din care fac parte inclusiv Iranul, SUA și Ucraina, investigarea accidentelor aviatice revine statului unde s-a produs un astfel de accident, dar puține state dispun de mijloacele tehnice necesare analizei cutiilor negre, printre acestea numărându-se SUA, Germania, Franța și Marea Britanie.

Ucraina și Canada au cerut să le fie predate cutiile negre ale avionului (înregistratorul parametrilor de zbor și cel al discuțiilor din cabina de pilotaj) sau ca acestea să fie trimise în Franța, dar Teheranul refuză. ''Dacă ar fi să dăm cutia neagră altora să o citească în locul nostru, aceasta este ceva ce categoric nu vom face'', a declarat ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif.

Zborul 752 al companiei Ukraine International Airlines a fost doborât pe 8 ianuarie de apărarea antiaeriană iraniană la puțin timp după ce Boeingul 737-800 cu 176 de persoane la bord a decolat de pe aeroportul din Teheran. Doborârea accidentală a avionului a survenit într-un moment de creștere a tensiunilor dintre Tehran și Washington, când Iranul se aștepta la represalii aeriene din partea SUA, după ce Iranul lansase rachete asupra unei baze din Irak unde se aflau soldați americani tot ca represalii în urma uciderii generalului iranian Qasem Soleimaini cu o dronă americană la Bagdad.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău