Curtea Supremă suedeză respinge extrădarea unui jurnalist solicitată de Erdogan

  • 19 Decembrie 2022 12:20
Curtea Supremă suedeză respinge extrădarea unui jurnalist solicitată de Erdogan

Curtea Supremă suedeză a respins luni cererea Turciei pentru extrădarea jurnalistului Bülent Kenes, solicitată personal de către președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a da undă verde aderării Suediei la NATO, informează France Presse.

Instanța superioară, abilitată să judece recursurile contra extrădărilor, a reținut ''mai multe obstacole'' în calea predării acestui fost redactor-șef al cotidianului Zaman către autoritățile turce, scrie Agerpres.

Bülent Kenes este acuzat de Ankara că a fost complice la tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 și că este membru al mișcării güleniste.

Autoritățile turce susțin că predicatorul musulman Fethullah Gülen, care trăiește în exil în SUA, s-a aflat în spatele tentativei de puci din 15-16 iulie 2016, în care au murit 246 de persoane, potrivit postului CNN Türk.

La scurt timp după Summitul de la Madrid (28-30 iunie), Suedia și Finlanda au ajuns la un acord cu Ankara. Cele două țări nordice și-au exprimat sprijinul pentru Turcia în combaterea amenințărilor la adresa securității sale naționale și au promis că vor facilita expulzarea suspecților urmăriți de autoritățile turce.

Ulterior, Turcia le-a prezentat celor două țări nordice cereri de extrădare pentru 33 de persoane, majoritatea considerate ''teroriști'' de către Ankara.

În mod tradițional neutre, Finlanda și Suedia au decis în luna mai să adere la NATO ca reacție la agresiunea militară neprovocată și nejustificată lansată de Rusia contra Ucrainei pe 24 februarie. Finlanda și Rusia au o frontieră terestră comună cu o lungime de 1.340 de kilometri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău