Curtea Supremă de Justiție sesizează Curtea Constituțională

  • 20 Februarie 2017 15:36
Curtea Supremă de Justiție sesizează Curtea Constituțională

Curtea Supremă de Justiție a sesizat Curtea Constituțională referitor la eliminarea posibilității de căutare după nume și prenume pe portalul instanțelor de judecată.

Plenul CSJ a hotărât să ridice o obiecție de neconstituționalitate, dată fiind existența unui conflict între puterea judecătorească și cea executivă, reprezentată de Ministerul Justiției.

Potrivit unui comunicat al CSJ, decizia Agenției de administrare a instanțelor judecătorești de a elimina căutarea după nume încalcă principiul fundamental al justiției transparente, ”potrivit căruia nu este suficient să se facă dreptate, trebuie să se vadă că se face dreptate”.

De asemenea, Plenul Curții Supreme susține că ar exista o incoerență între obiectivul consolidării capacităților de autoadministrare a sistemului judecătoresc prin revizuirea rolului, componenței și competențelor Consiliului Superior al Magistraturii și decizia Guvernului cu privire la organizarea și funcționarea Agenției de administrare a instanțelor judecătorești, aflată în subordinea Ministerului Justiției.

Această incoerență ignoră atât obligațiile politice ale Guvernului față de cetățenii Republicii Moldova, cât și obligațiile asumate în fața partenerilor internaționali, se mai arată în comunicatul CSJ.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
15,24
Câțiva nori
Umiditate:72 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău