Curtea Supremă a SUA respinge ultimul apel al lui Donald Trump privind alegerile

  • 08 Martie 19:20
Curtea Supremă a SUA respinge ultimul apel al lui Donald Trump privind alegerile

Curtea Supremă a Statelor Unite a respins luni fără comentarii ultimul apel al fostului președinte Donald Trump legat de alegerile prezidențiale din noiembrie anul trecut, transmite Reuters.

La cea mai înaltă instanță americană au ajuns până acum trei procese deschise de Trump pentru a anula alegerea actualului președinte Joe Biden. Dosarul încheiat luni se referea la mii de voturi prin corespondență din statul Wisconsin, unde diferența între cei doi candidați a fost de peste 20.000 de voturi.

Curtea respinsese deja în februarie un alt proces legat de același stat și unul referitor la Pennsylania, un alt stat-cheie în alegerile pierdute de Trump. Cei nouă judecători - dintre care trei numiți chiar de fostul președinte - au arătat clar, prin faptul că nu s-au pronunțat înainte de validarea de către Congresul SUA a victoriei lui Biden, că nu intenționează să intervină în cazurile respective și în altele deschise de republicani.

Certificarea de către Congres a rezultatului alegerilor a fost perturbată de protestatari, care au ocupat în 6 ianuarie Capitoliul din Washington, sediul Congresului. Incidentul violent, soldat cu cinci morți și peste 140 de răniți, a avut loc după un miting la care Trump a declarat încă o dată că nu va recunoaște rezultatul scrutinului. El a fost ulterior inculpat de Camera Reprezentanților și judecat de Senat pentru instigare la insurecție, însă a fost achitat.

Procesul pierdut definitiv luni fusese deja tranșat într-o curte federală și una de apel, care au arătat că acțiunea a fost depusă tardiv.

Fostul președinte continuă să susțină că victoria în alegeri i-a fost furată prin fraude, însă nu a reușit să dovedească afirmațiile respective în nicio instanță. În noiembrie anul trecut, un judecător a comentat una din contestații apreciind că "această reclamație, ca un monstru al lui Frankenstein, a fost însăilată la nimereală".

Luni, Curtea Supremă a respins încă un dosar legat de alegeri: candidatul republican Lin Wood, susținător al lui Trump, ceruse judecătorilor să blocheze repetarea alegerilor pentru două locuri de senator din partea statului Georgia. Judecătorii nu au dat curs procesului, iar democrații au câștigat ambele locuri la scrutinul repetat pe 5 ianuarie și implicit o majoritate la limită în Senatul SUA. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Thu
6
Fri
4
Sat
8
Sun
9
Mon
10

Curs oficial BNM 14 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2725 -0.0436
USD 17.8904 -0.0066
RON 4.3214 -0.0110
UAH 0.6383 -0.0024
RUB 0.2320 0.0004
Arhivă Radio Chișinău