Curtea Supremă a Scoției lasă pentru 21 octombrie decizia privind scrisoarea de amânare a Brexit-ului

  • 09 Octombrie 2019 14:30
Curtea Supremă a Scoției lasă pentru 21 octombrie decizia privind scrisoarea de amânare a Brexit-ului

Curtea Supremă a Scoției a anunțat miercuri că își amână până la 21 octombrie decizia de a semna sau nu o scrisoare prin care să solicite amânarea Brexit-ului dacă premierul Boris Johnson refuză să o facă el însuși, informează BBC News și Reuters, preluat de Agerpres.

Trei activiști anti-Brexit le-au cerut judecătorilor să fie de acord să oblige la respectarea legii adoptate de parlamentul de la Londra vizând împiedicarea unei ieșiri fără acord din Uniunea Europeană.

Aceasta prevede ca Boris Johnson să solicite UE amânarea încă o dată a Brexit-ului dacă nu va exista un acord până la 19 octombrie.

Curtea Supremă de la Edinburgh a informat miercuri că nu poate decide în acest caz până când dezbaterea politică nu este 'epuizată'.

Curtea se va întruni din nou pe 21 octombrie pentru a examina noile circumstanțe.

O decizie anterioară a aceleiași instanțe afirma că nu este 'nicio îndoială' că premierul a fost de acord să se conformeze legii, dar petiționarii au susținut că acesta ar putea încă să încerce să o eludeze.

Boris Johnson a declarat anterior că "mai degrabă ar muri într-un șanț" decât să ceară o nouă amânare a Brexit-ului dincolo de 31 octombrie, data stabilită pentru retragerea Marii Britanii din UE.

Cazul a fost adus în atenția Curții Supreme de la Edinburgh de trei petiționari: omul de afaceri Dale Vince, avocatul Jolyon Maugham și deputata Joanna Cherry, membră a Partidului Național Scoțian (SNP).

Ei vor ca instanța scoțiană să recurgă la atributul său de "nobile officium" pentru a semna o scrisoare către liderii UE în numele lui Boris Johnson dacă premierul refuză să facă acest lucru el însuși.

Joanna Cherry a salutat pe Twitter decizia de miercuri a Curții Supreme, considerând-o o 'victorie' pentru tabăra sa și apreciind că instanța "i-a oferit timp prim-ministrului pentru a-și îndeplini promisiunea făcută Curții'. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,03 m/s
Sun
19
Mon
16
Tue
17
Wed
20
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău