Curtea Supremă a Rusiei refuză să declasifice un document cu privire la represiunile staliniste

  • 25 Februarie 2015 17:28
Curtea Supremă a Rusiei refuză să declasifice un document cu privire la represiunile staliniste

Curtea Supremă a Rusiei a refuzat să declasifice un decret care a pecetluit soarta a zeci de mii de ruși în timpul valului de represalii staliniste din anii 1930, transmite Agerpres.

'Curtea Supremă estimează că documentul pe care doresc să-l consult conține informații 'sensibile' și, în consecință, nu poate fi declasificat', a explicat Serghei Prudovski, care încearcă să afle povestea adevărată a bunicului său, arestat în 1937 de NKVD, strămoșul KGB, și care a fost condamnat la 15 ani de gulag, sistemul lagărelor de concentrare sovietice.

Semnat în 1937 de Nikolai Ejov, șeful NKVD, decretul îi viza pe 'harbinieni', foștii angajați la compania de căi ferate din China orientală, cu sediul la Harbin, care, odată repatriați în URSS, au fost acuzați că ar fi livrat informații Japoniei. Decretul ordona arestarea tuturor 'harbinienilor' și executarea celor care vor fi declarați vinovați de 'acte antisovietice'. În total, peste 30.000 de persoane au fost arestate și 20.000 au fost executate.

Prudovski a precizat că inițial s-a adresat FSB, succesorul KGB și NKVD, care i-a respins cererea.

Disponibil pe internet, decretul NKVD a fost declasificat în Ucraina în 2011, însă nu în Rusia. În total, circa 14 milioane de persoane au fost executate sau au murit în lagăre de concentrare în numai doi ani, 1937 și 1938, cei mai negri din timpul represaliilor staliniste, potrivit unei estimări a istoricului rus Dmitri Volkogonov.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:8,23 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău