Curtea Supremă a Rusiei confirmă dizolvarea ONG-ului Memorial

  • 22 Martie 2022 16:48
Curtea Supremă a Rusiei confirmă dizolvarea ONG-ului Memorial

Curtea Supremă a Rusiei a respins marți o cerere de suspendare a dizolvării ONG-ului Memorial, confirmând astfel destructurarea acestui important pilon al societății civile ruse, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Curtea Supremă nu a dat curs cererii de amânare a dizolvării Memorial International. Curtea consideră că motivele pentru o suspendare trebuie să fie cu adevărat excepționale și proporționale", a anunțat ONG-ul într-un comunicat.

Justiția rusă a hotărât în decembrie dizolvarea ONG-ului Memorial, pilon al apărării drepturilor omului și gardian al memoriei a milioane de victime ale crimelor în fosta Uniune Sovietică. Verdictul a fost confirmat pe 28 februarie.

La sfârșitul lui decembrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), sesizată de Memorial, i-a cerut Moscovei să suspende dizolvarea ONG-ului, pentru a-i permite examinarea cazului. Bazându-se pe această cerere a CEDO, Memorial a sesizat Curtea Supremă a Rusiei.

Dizolvarea acestui cel mai respectat ONG din Federația Rusă subliniază amploarea represiunii în Rusia lui Vladimir Putin, după 2020. Această represiune a sporit și mai mult după intervenția militară rusă în Ucraina, pe 24 februarie, cu blocarea a numeroase mass-media independente și arestarea a mii de manifestanți care se opun ofensivei.

Cu puțin timp înainte de respingerea, marți, a acestui recurs al ONG-ului Memorial, un alt tribunal rus l-a condamnat pe principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, la alți 9 ani de închisoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău