Curtea respinge sesizările PSRM și PCRM

  • 13 Mai 2015 17:39
Curtea respinge sesizările PSRM și PCRM

Curtea Constituțională a respins ca nefondate sesizările depuse de deputați socialiști și comuniști privind angajarea răspunderii de către guvern asupra legilor bugetar-fiscale pentru anul 2015.

De asemenea, Curtea a declarat constituțională procedura de adoptare a acestor legi prin asumarea răspunderii.

La 9 aprilie, Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru Legea bugetului de stat, Legea bugetului asigurărilor sociale, Legea privind bugetul asigurărilor medicale și politica bugetar-fiscală pentru acest an. Contestatarii susțin că prin angajarea răspunderii, care este o măsură ce trebuie luată doar în cazuri excepționale, au fost încălcate mai multe articole din Constituție, inclusiv în ceea ce ține de separarea puterilor în stat. Pe de altă parte, ministrul Justiției, Vladimir Grosu, a explicat că dacă bugetele ar fi fost adoptate prin procedură parlamentară obișnuită, ar fi luat prea mult timp.
 
„Cel puțin o lună-o lună jumătate ar fi trecut toate procedurile parlamentare pentru a fi dezbătute, adoptat și încă o săptămână-două pentru promulgare. Adică ne dăm foarte bine seama că am fi ajuns în luna iunie, adică la jumătate de an”, adeclarat Vladimir Grosu.

Deputații socialiști au criticat decizia Curții pe care au calificat-o drept politizată. Deputatul PSRM Vlad Bătrâncea.
 
Vlad Bătrâncea a mai declarat că în curând socialiștii vor iniția o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului și a dat asigurări că aceasta va fi semnată și de deputați din alte fracțiuni.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:9,26 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău