Curtea Penală Internațională de la Haga a emis mandat de arest pe numele lui Vladimir Putin

  • 17 Martie 2023 17:35
Curtea Penală Internațională de la Haga a emis mandat de arest pe numele lui Vladimir Putin

„Astăzi, 17 martie 2023, a doua cameră preliminară a Curții Penale Internaționale a emis mandate de arestare pentru două persoane în contextul situației din Ucraina: Vladimir Vladimirovici Putin și Maria Alexeievna Lvova-Belova”, se arată într-un comunicat de presă al CPI.

Curtea a precizat că președintele rus „este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copiilor) și cea de transfer ilegal al populației (copiilor) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă”, transmite G4media.ro.

Moscova a negat acuzațiile de crime de război de când a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

Lvova-Belova este oficialul rus aflat în centrul presupusului plan de deportare forțată a mii de copii ucraineni în Rusia.

Amintim că la 13 martie, Curtea Penală Internațională de la Haga a anunțat că intenționează să deschidă două dosare împotriva Rusiei pentru presupuse crime comise în legătură cu invazia rusă a Ucrainei.

Unul dintre cazuri implică răpirea copiilor și adolescenților ucraineni și transferul forțat al acestora în tabere de „reeducare”. Al doilea caz ține de loviturile intenționate asupra infrastructurii civile. 

Anterior, The New York Tomes scria că, Guvernul rus a evacuat cel puțin 6.000 de copii ucraineni în tabere situate în Crimeea ocupată, dar și pe teritoriul Federației Ruse, în baza unui raport elaborat de SUA. Avocații pentru drepturile omului califică acest lucru drept „o încercare sistemică a Moscovei de a rusifica părțile ocupate ale Ucrainei”. În raport se mai arată că cei mai mulți dintre copiii, care au între patru luni și 17 ani, sunt ținuți în „programe de integrare” care sunt concepute pentru a-i „cufunda în idealurile pro-rusești”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău