Curtea Penală Internațională ar putea recunoaște teritoriile „LNR/DNR“ ca fiind ocupate de Rusia

  • 09 August 2017 13:24
Curtea Penală Internațională ar putea recunoaște teritoriile „LNR/DNR“ ca fiind ocupate de Rusia

Procurorul Curții Penale Internaționale, Fatou Bensouda studiază posibilitatea de a recunoște  teritoriile așa-ziselor republici populare „LNR“ și „DNR“ ca fiind ocupate de către Rusia, a declarat directorul Amnesty International Ucraina, Oksana Pokalciuk, într-un intreviu pentru Tsenzor.net.

Comentând cuvintele jurnalistului cu privire la faptul că, în Europa, teritoriile ocupate din Donbas nu sunt considerate ca atare, că separatistii sunt denumiti „militanți rebeli”, iar implicarea Rusiei în război este ignorata, Pokalciuk a spus: „Apropo, există un moment interesant. Acum, procurorul Curții Penale Internaționale, Fatou Bensouda analizeaza posibilitatea de a lua în considerare zonele așa-numitelor „LNR“ și „DNR“ ca teritorii ocupate”, scrie paginaderusia.ro.

Potrivit ei, acest lucru este important, deoarece în cazul în care Curtea Penală Internațională recunoaște aceste teritorii ca fiind ocupate, se va crea cadrul juridic care sa permita rezolvarea diverselor probleme legate de conflictul armat, utilizând mecanismele prevăzute de dreptul internațional.

„În plus, apărătorii drepturilor omului și jurnaliștii vor putea să vorbească utilizand tremeni precisi, folosind un aparat conceptual clar. Cât timp acest lucru nu se întâmplă, și nu recunoaștem acest teritoriu ca fiind ocupat, putem vorbi doar despre influența Rusiei; a resurselor financiare și materiale rusești varsate în așa-numitele „DNR“ și „LRN“ etc. Apropo, în 2014, Amnesty International a fost, probabil, prima organizație care a publicat fotografi de satelit cu tehnica militara a armatei ruse în Donbas, a spus Pokalciuk.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău