Curtea Internațională de Justiție de la Haga se va pronunța astăzi în cazul invaziei ruse din Ucraina

  • 16 Martie 2022 09:42
Curtea Internațională de Justiție de la Haga se va pronunța astăzi în cazul invaziei ruse din Ucraina

Curtea Internațională de Justiție (CIJ), cu sediul la Haga, se pronunță miercuri în procesul deschis de Kiev care cere celui mai înalt tribunal al ONU să ordone Moscovei că înceteze imediat invazia din Ucraina, în ceea ce va fi primul verdict al unui tribunal internațional de la izbucnirea războiului în urmă cu aproape trei săptămâni, transmit dpa și AFP.

CIJ se va pronunța asupra acestei chestiuni în cadrul unei audieri care va începe la 16:00 ora locală la Haga (15:00 GMT).

Ucraina acuză Rusia de încălcarea Convenției din 1948 privind genocidul și cere curții să ordone încetarea imediată a ostilităților. Totodată, Ucraina mai cere judecătorilor să decidă că nu există o justificare legală pentru invazie.

Rusia a boicotat audierile la 7 martie și 8 martie. Însă, într-un document scris, Moscova a respins competența curții cu privire la speța prezentată de Ucraina, conform Agerpres.

Agenția dpa amintește că, deși verdictele CIJ au caracter obligatoriu și nu există posibilitatea unui recurs, curtea nu are puteri executive care să-i permită să le pună efectiv în aplicare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer fragmentat
Umiditate:85 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău