Curtea Internațională de Justiție de la Haga cere Moscovei să oprească imediat războiul din Ucraina

  • 16 Martie 2022 18:24
Curtea Internațională de Justiție de la Haga cere Moscovei să oprească imediat războiul din Ucraina

Rusia trebuie să oprească imediat ofensiva în Ucraina, a decis miercuri Curtea Internațională de Justiție de la Haga, conform AFP. Rusia trebuie să oprească imediat ofensiva în Ucraina, a decis miercuri Curtea Internațională de Justiție de la Haga, conform AFP. Procesul de la Haga a fost deschis de Kiev, care a cerut celui mai înalt tribunal al ONU să dispună Moscovei că înceteze imediat invazia din Ucraina, transmite hotnews.ro..

„Federația Rusă trebuie să suspende imediat operațiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean”, a declarat președintele Curții Internaționale de Justiție, Joan Donoghue, citat de AFP, mai notează hotnews.ro.

Ucraina acuză Rusia de încălcarea Convenției din 1948 privind genocidul și a cerut Curții să dispună încetarea imediată a ostilităților. Totodată, Ucraina a mai cerut judecătorilor să decidă că nu există o justificare legală pentru invazie. 

Kievul consideră că Rusia și-a justificat ilegal invazia printr-un pretins fals genocid împotriva populațiilor de limbă rusă din regiunile ucrainene Donețk și Lugansk.

Rusia a boicotat audierile din 7 și 8 martie. Într-un document scris, însă, Moscova a respins competența Curții cu privire la dosarul deschis de Ucraina.

Deși verdictele Curții Internaționale de Justiție au caracter obligatoriu și nu există posibilitatea unui recurs, curtea nu are puteri executive care să-i permită să le pună efectiv în aplicare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,85
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:5,14 m/s
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
12
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău