Curtea de conturi va beneficia de sprijin extern pentru reforme
-
09 Septembrie 2014 14:47
Un proiect menit să îmbunătățească modul în care este verificată utilizarea fondurilor externe, în special a celor europene, a fost lansat, marți, 9 septembrie, la Chișinău.
Principalul beneficiar este Curtea de Conturi, instituție care îndeplinește funcția de control al utilizării banilor publici. Proiectul este un program de training ce presupune schimburi de experiențe, vizite de studiu, revizuirea și actualizarea legislației, precum și o serie de alte activități menite să îmbunătățească funcționarea Curții de Conturi.
Primul audit pilot, cu implicarea experților finlandezi de verificare a corectitudinii utilizării fondurilor europene, va avea loc în luna noiembrie, la Poliția de Frontieră și Ministerul de Interne. Urmează Ministerul Justiției, Inspectoratul Fiscal de Stat, Ministerul Muncii Protecției Sociale și a Familiei dar și alte instituții. Rolul proiectului este unul important, a declarat în deschiderea conferinței, președintele Curții de Conturi, Serafim Urecheanu.
Institutul Finlandez pentru Managementul Public și Tribunalul de Conturi din Spania sunt instituțiile partenere care vor furniza expertiză pe parcursul desfășurării proiectului.
”Cred că putem oferi anumite sugestii legate de felul în care am procedat când am construit sistemul nostru de bună guvernare. Finlanda este una din cele mai puțin corupte țări din lume. Ne vom axa în mod special pe instruirea la nivel de leadership și manageri. In opinia noastră, trebuie să îți instruiești liderii și managerii în primul rând ca aceștia să poată gândi corect” a declarat liderul de proiect din partea Finlandei, Reijo Lindh.
Supravegherea bugetară este crucială pentru că acest lucru garantează că guvernarea lucrează în folosul oamenilor, a declarat în discursul său reprezentantul Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola.
”Acest proiect este legat de transformarea socială ce se îndreaptă către o nouă etapă, la 20 de ani de la colapsul Uniunii Sovietice. Bugetul nu ține de divizarea în grupuri diferite, ci este legat de politici, rezultate, de alocarea fondurilor acolo unde ele trebuie alocate, de implementarea proiectelor în cea mai eficientă și transparentă manieră” a declarat Pirkka Tapiola.
Proiectul, care se va desfășura timp de doi ani, este finanțat de Uniunea Europeană și prevede acordarea unui grant în valoare de 1,5 milioane de euro.