Curtea de Conturi: Circa 7000 de doze de vaccin cu termen expirat ar fi fost administrate populației. Ministerul Sănătății a instituit o comisie de anchetă

  • 17 Decembrie 2021 08:52
Curtea de Conturi: Circa 7000 de doze de vaccin cu termen expirat ar fi fost administrate populației. Ministerul Sănătății a instituit o comisie de anchetă

Autoritățile și instituțiile implicate în procesul de imunizare, în unele cazuri nu au demonstrat responsabilitate privind realizarea eficientă a obiectivelor din Planul național de imunizare anti-COVID-19, precum și nu au asigurat pe deplin realizarea scopului pentru atingerea imunității colective, se arată în raportul „Autoritățile competente au întreprins suficiente măsuri în vederea asigurării cetățenilor cu vaccinuri și atingerii imunității colective pentru combaterea infecției COVID-19?”.

Auditul a constatat înregistrarea administrării a circa 7 mii doze de vaccin cu termen de valabilitate expirat, ceea ce creează suspiciuni privind utilizarea lor. Totodată, entitățile auditate nu au prezentate probe relevante pentru a justifica erorile admise. Prin urmare, managementul defectuos și insuficiența controalelor cheie în procesul de imunizare a determinat admiterea acestor erori, ce pot avea impact asupra sănătății cetățenilor.

Cu referire la constatările prezentate în raportul Curții de Conturi, precum că, în perioada mai - august 2021, au fost administrate doze de vaccin cu termen de valabilitate expirat, Ministerul Sănătății a instituit o comisie de anchetă, care se va deplasa și va supune verificării corectitudinea administrării vaccinurilor în instituțiile medico-sanitare și centrele de vaccinare la care se referă raportul.
Ministerul Sănătății va reveni în cel mai scurt timp cu informația privind rezultatele anchetei, se arată în comunicat.
 
Ieri, 16 decembrie Ala Nemerenco a criticat raportul Curții de Conturi, arătând că, prin datele prezentate, subminează încrederea populației în vaccinare și eforturile medicilor de a lupta cu pandemia de coronavirus: „ Cu așa abordări neprofesioniste o să finalizăm cu pandemia în spațiul nostru mioritic exact prin 2050”, a scris Ala Nemerenco pe Facebook.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău