Curtea de Arbitraj de la Stockholm a interzis R.Moldova rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional

  • 03 August 2020 11:11
Curtea de Arbitraj de la Stockholm a interzis R.Moldova rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional

Arbitrajul de la Stockholm a interzis rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional. Despre aceasta anunță compania Avia Invest, într-un comunicat pe pagina de Facebook.

Decizia provizorie de interzicere a concesionării ar fi fost anunțată ieri de Curtea Internaționale de Arbitraj de la Stockholm, după depunerea plângerii împotriva Republicii Moldova privind încălcarea legislației naționale și internaționale în relațiile cu concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău.

Astfel, Curtea de Arbitraj a interzis Republicii Moldova să efectueze acțiuni de reziliere a contractului, până la decizia finală, și a interzis orice executare a notificării de reziliere a concesiei trimise companiei la data de 8 iulie 2020, precizează Avia Invest.

Agenția Proprietății Publice a anunțat la 10 iulie că a reziliat contractul de concesiune a activelor Aeroportului International Chișinău și a terenului aferent, încheiat cu SRL Avia Invest și a solicitat restituirea bunurilor. Potrivit APP, compania nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale, acumulând restanțe de aproximativ 66,2 milioane de euro.

Pe de altă parte, Avia Invest a acuzat presiuni din partea guvernării și precizat că a primit doar o notificare de la Agenția Proprietății Publice despre intenția de a rezilia contractul de concesionare, care nu ar fi fost însă anulat. Compania a atacat decizia la Curtea de Arbitraj Internațional de la Stockholm, solicitând despăgubiri de 900 de milioane de dolari.

APP a calificat ca pe o presiune această acțiune a companiei Avia Invest, subliniind că suma solicitată, de 900 milioane, este nejustificată, deoarece investițiile ce urmau să fie efectuate pe întreaga durată a contractului de concesiune se ridică la 244 de milioane de euro.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău