Curtea de Apel Chișinău și-a declinat competența să se pronunțe în privința plângerii Maiei Sandu

  • 25 Noiembrie 2016 19:19
Curtea de Apel Chișinău și-a declinat competența să se pronunțe în privința plângerii Maiei Sandu

Curtea de Apel Chișinău, care urma să examineze astăzi plângerea liderei PAS, și-a declinat competența să se pronunțe în această cauză. Instanța își va explica motivele abia luni, 28 noiembrie, dar avocatul Maiei Sandu, Nicolae Roșca, s-a declarat hotărât să facă recurs la Curtea Supremă de Justiție.

Maia Sandu ceruse Curții de Apel anularea deciziilor Comisiei Electorale Centrale prin care a fost recunoscută victoria lui Igor Dodon, invocând nouă tipuri de încălcări ce i-ar fi prejudiciat rezultatul obținut în alegeri. În timp ce Comisia Electorală Centrală a afirmat că doar Curtea Constituțională este în drept să aprecieze dacă scrutinul a fost corect sau viciat, Curtea Constituțională a sugerat că e prerogativa instanțelor de drept comun.

Într-un alt proces, de la Judecătoria Centru, un grup de aproape 140 de cetățeni din opt state occidentale reclamă îngrădirea dreptului la vot în același scrutin, prin neprezentarea buletinelor de vot în secțiile de votare în care au mers pe 13 noiembrie.

Instanța a decis astăzi asupra comasării într-o singură cauză a tuturor plângerilor, dar va începe examinarea pretențiilor propriu-zise la fel luni, 28 noiembrie.

Tot atunci, instanța ar urma să examineze și un demers al Consiliului de Circumscripție Chișinău – pârât în dosar – care  a solicitat scoaterea de pe rol a cauzei pentru „nerespectarea căii prealabile de soluționare a litigiului”, motiv contestat de apărătorii cetățenilor din diaspora ca fiind neîntemeiat.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău