Curtea Constituțională | Vaccinarea copiilor rămâne obligatorie pentru a fi admiși în școli și grădinițe

  • 30 Octombrie 2018 13:39
Curtea Constituțională | Vaccinarea copiilor rămâne obligatorie pentru a fi admiși în școli și grădinițe

Vaccinarea obligatorie a copiilor rămâne obligatorie, cu excepția copiilor care au contraindicații medicale argumentate și documentate, a hotărât astăzi Curtea Constituțională. De asemenea, minorii nevaccinați nu pot fi admiși în colectivități și instituții educaționale. Înalta instanță a fost sesizată de un deputat PSRM, care contestă efectele juridice ale refuzului părinților de a-și vaccina copiii.

Curtea Constituțională a decis astăzi că vaccinarea copiilor este obligatorie, mai puțin a celor care au contraindicații medicale. Curtea a subliniat că refuzul vaccinării unui copil atrage nu doar interdicția legală de admitere a acestuia în școli și grădinițe, ci și riscul îmbolnăvirii lui. De asemenea, magistrații au statuat că restricția admiterii în școli a copiilor nevaccinați, nu reprezintă o măsură foarte drastică în privința dreptului la educație și a dreptului la respectarea vieții private. Copiii părinților care nu vor ca aceștia să fie vaccinați, deși nu există contraindicați în acest sens, au la dispoziție metode alternative de învățare.

Socialiștii, care au sesizat Curtea Constituțională, consideră că prin faptul că minorii nu sunt acceptați la școală din lipsa vaccinării sunt încălcate drepturile la viață, sănătate și educație. Avocatul Fadei Nagacevschi spune că în Republica Moldova sunt încă elevi care nu sunt admiși la școală pentru că nu sunt imunizați.

 „Formula pe care a ales-o Republica Moldova prin a sancționa copiii părinților este una injustă și nu va da roade. Vom mai remarca că în statele UE, copiii  de asemenea se îmbolnăvesc de rujeolă, cifra de referință este de circa 300 de cazuri pe an, chiar și pentru statele ce aplică sistemul recomandat de vaccinare. Cred că R. Moldova are suficiente instrumente pentru a implementa programul de vaccinare fără a apela la asemenea măsuri draconice de neadmitere a copiilor în școli”, a declarat avocatul. 

Pe de altă parte, reprezentanții Guvernului și Parlamentului spun că dreptul la viață și principiul protecției sănătății prevalează asupra principiul accesului la educație al copiilor. Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, a declarat că grație vaccinării, de-a lungul timpului, R. Moldova a reușit să preîntâmpine mai multe boli infecțioase.

„Situația la acoperirea vaccinării e foarte îngrijorătoare pentru R. Moldova. Pentru ca să avem o imunitate colectivă, trebuie să avem o acoperire de nu mai puțin de 80 la sută pentru fiecare unitate administrativă. Acoperirea vaccinală la nivel de țară este de 87,3 la sută. Pe perioada cât s-a anunțat cod portocaliu a fost o restricție pentru admiterea în școli, dar copiii sunt admiși în instituțiile de învățământ. Pe copii care au fost bolnavi i-am primit imediat în școli, după perioada de reconvalescență”, susține Aliona Serbulenco. 

Avocatul poporului pentru drepturile Copilului, Maia Bănărescu, consideră că în cazul în care copiii nu sunt admiși la școală sau grădiniță pentru că nu sunt imunizați, statul ar trebui să le asigure forme alternative de educație.

Printre motivele invocate de părinți care nu vor să-și vaccineze copiii sunt: condițiile religioase, suspiciunile privind calitatea vaccinurilor,  riscurile vaccinării, lipsa monitorizării copiilor pre și post vaccinare. Imunizarea este un drept și o obligație a omului. Dreptul la educație este unul relativ și nu absolut, ceea ce presupune că în anumite situații acest drept poate fi limitat. Statul e obligat să pună la dispoziția copilului diferite forme alternative de educație, în cazul în care nu este admis la școală”, consideră avocatul. 

Între timp, cinci cazuri noi de rujeolă au fost confirmate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Alte trei cazuri de îmbolnăvire rămân a fi suspecte și se află în proces de investigare. De începutul acestui an, s-au înregistrat 308 cazuri confirmate de rujeolă. O creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri a fost atestată în luna august. În Republica Moldova este instituit Cod galben privind riscul de răspândire a rujeolei. Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare, iar o singură persoană bolnavă poate infecta alte 18.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Arhivă Radio Chișinău