Curtea Constituțională va examina modul în care pot fi atacate în instanță unele decizii ale BNM

  • 11 Mai 2017 12:52
Curtea Constituțională va examina modul în care pot fi atacate în instanță unele decizii ale BNM

Prevederi din Legea instituțiilor financiare care vizează încălcări comise în domeniul bancar, măsuri de remediere și sancțiuni au fost contestate la Curtea Constituțională (CCM).

Un grup de deputați solicită Curții să exercite controlul constituționalității art. 38 alin. (7) lit. a) și b) din Legea instituțiilor financiare. Acestea prevăd că ”Măsurile și sancțiunile aplicate de Banca Națională pot fi atacate în instanța de judecată competentă, scrie bizlaw.md.

În procesul de judecată intentat Băncii Naționale în legătură cu aplicarea prevederilor prezentei legi, se vor respecta următoarele condiții:

a) în cazul în care instanța de judecată recunoaște că acțiunile Băncii Naționale față de bancă și/sau persoane/acționari sunt ilegale, Banca Națională va repara prejudiciile materiale, și se mențin toate efectele produse în baza actului anulat al Băncii Naționale care a fost emis în vederea punerii în aplicare a art. 15, 151 și 156 din Legea instituțiilor financiare și a oricărui act și a oricărei operațiuni subsecvente de punere în aplicare a acestui act anulat, inclusiv retragerea licenței rămânând în vigoare;

b) contestarea sau acțiunea în justiție nu va influența asupra procesului de lichidare și nu va suspenda executarea actelor impuse de Banca Națională”.

Autorii sesizării susțin că această prevedere este din start inadmisibilă atunci când unui proces de judecată și în special unei instanțe de judecată i se impun unele condiții speciale.

”Normele care sunt introduse prin acest aliniat practic diminuează la zero valoarea unei hotărâri de judecată. Astfel, chiar în cazul constatării ilegalității acțiunilor BNM, de exemplu, ce țin de retragerea licenței, persoana vătămată nu va fi repusă în drepturi, fiind recuperat doar prejudiciul material. Prin urmare, hotărârea prin care va fi constatată ilegalitatea acțiunilor BNM va fi lipsită de orice efecte juridice”, se menționează în sesizare.

Autorii mai susțin că este inadmisibilă o astfel de ingerință a legiuitorului în activitatea instanței de judecată și impunerea unor astfel de condiții care violează atât principiul separației puterilor cât și independența justiției.

Totodată, aceștia afirmă că, prin introducerea acestei norme, legiuitorul și-a asumat abuziv atribuțiile instanțelor de judecată. Mai exact, prin interdicția de a anula efectele unui act administrativ ilegal, Parlamentul și-a depășit atribuțiile prevăzute de Constituție, a încălcat principiul separației puterilor în stat, a îngrădit dreptul la acces liber în justiție, dreptul la apărare și a admis ingerință în activitatea instanțelor de judecată care, potrivit art. 114 din Constituție, se înfăptuiește numai de către instanțele judecătorești. Această normă vine în contradicție directă cu normele internaționale care asigură accesul la justiție, la un proces echitabil și la un recurs efectiv.

În același timp, autorii sesizării solicită verificarea constituționalității și prin prisma prevederilor art. 46 din Constituție, care se referă la protecția dreptului la proprietate. Aceștia susțin că, chiar dacă sunt întrunite toate condițiile pentru a obține repararea prejudiciului, acționarul unei bănci nu poate pretinde în instanță repararea integrală a prejudiciului fiind încălcate drepturi și interese legitime ale acestuia. Or, lipsirea fără temei legal a unui acționar de dreptul de proprietate asupra acțiunilor, în afara unei cauze de utilitate publică, ar constitui o expropriere contrară prevederilor constituționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău