Expert, despre sesizarea privind modificarea sistemului electoral pe care Curtea Constituțională o va examina mâine
-
25 Aprilie 2019 13:57
Curtea Constituțională va examina mâine sesizarea depusă de cei trei deputați independenți care se pronunță împotriva schimbării sistemului electoral mixt înainte de eventualele alegeri parlamentare anticipate. Blocul ACUM consideră că, pornind de la jurisprudența constituțională, Curtea ar trebui sa lase la latitudinea Parlamentului acest subiect. Potrivit experților, faptul că un asemenea subiect a ajuns pe agenda Curții ar putea semnifica începutul pregătirilor pentru alegeri anticipate.
Cei trei deputați independenți au depus recent o sesizare în care îi solicită Curții Constituționale să decidă dacă Parlamentul este în drept să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al său și dacă pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în baza altui sistem de vot decât cel aplicat la scrutinul ordinar.
Deputatul Alexandru Oleinic, unul din autorii sesizării, a explicat pentru Radio Chișinău că aceasta a fost depusă urmare a unui proiect de lege elaborat de Blocul ACUM care propune anularea sistemului mixt de vot. Alexandru Oleinic susține că aceasta, în ajunul unor alegeri anticipate, ar reprezenta o încălcare a principiilor internaționale și a normelor democratice.
”Avem recomandările Comisiei de la Veneția care stipulează că nu ar trebui modificată legislația electorală cu mai puțin de un an înainte de următoarele alegeri. De asemenea, considerăm că în cazul în care parlamentul este ales în baza unui sistem electoral, acesta nu poate fi modificat cel puțin în perioada unui mandat deplin”, afirmă Alexandru Oleinic.
Pe de altă parte, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Sergiu Litvinenco a comentat pe o rețea de socializare că în conformitate cu jurisprudența constituțională, Curtea a lăsat întotdeauna la latitudinea Parlamentului deciziile ce țin de sistemul electoral sau de organizarea alegerilor, așa cum a decis inclusiv atunci când a fost atacată modificarea sistemului de vot în 2017. În plus, Curtea nu este solicitată să se pronunțe pe marginea unei legi, ci a unui proiect de lege, a menționat Sergiu Litvinenco.
Faptul că acest subiect a ajuns la Curtea Constituțională lasă de înțeles că se ia tot mai mult în calcul scenariul alegerilor anticipate și totodată, Partidul Democrat vrea să se asigure că nu va exista un vot comun al Blocului ACUM și Partidului Socialiștilor pentru a anula sistemul mixt, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Ion Tăbârță.
”Rezultă că ei iau în calcul tot mai serios scenariul anticipatelor și vor să se asigure că dacă vor avea loc alegeri anticipate ei nu vor avea de pierdut anumite mandate”, a menționat Ion Tăbârță.
Amintim că modificarea sistemului electoral, la inițiativa democraților și a socialiștilor, a provocat proteste ale opoziției de la Chișinău, dar și critici ale instituțiilor internaționale, acesta fiind și unul din motivele care au condus la suspendarea unui ajutor macrofinanciar din partea Uniunii Europene în valoare de 100 de milioane de euro. Sistemul electoral mixt a fost aplicat pentru prima dată la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar simulările realizate de experți au arătat că noul sistem a favorizat PSRM și mai ales Partidul Democrat.