Curtea Constituțională, sesizată din nou cu privire la retragerea cetățeniei moldovenești a lui Traian Băsescu

  • 05 Februarie 2018 17:25
Curtea Constituțională, sesizată din nou cu privire la retragerea cetățeniei moldovenești a lui Traian Băsescu

Curtea Constituțională a fost sesizată referitor la unele sintagme din Legea cu privire la cetățenie, în baza cărora i-a fost retrasă cetățenia moldovenească fostului președinte al României, Traian Băsescu.

Sesizarea a fost depusă de către deputații neafiliați Artur Gutium și Vladimir Cernat, care anterior au făcut parte din fracțiunea Partidului Liberal. Ei au cerut să fie verificată constituționalitatea articolului care stipulează că drept temei pentru refuzul cetățeniei Republicii Moldova este faptul că în momentul examinării cererii, solicitantul se află sub urmărire penală și a celui care menționează că temei pentru retragerea cetățeniei este faptul că a fost ascuns un fapt pertinent.

Aceste norme au stat la baza motivului pentru care președintele Igor Dodon i-a retras cetățenia Republicii Moldova fostului președinte al României, Traian Băsescu.

Traian Băsescu a atacat în instanță decretul emis de Igor Dodon, dar nu a obținut câștig de cauză la Judecătoria Chișinău. Hotărârea primei instanțe a fost atacată la Curtea de Apel.

Anterior, la Curtea Constituțională s-a adresat și deputatul liberal-democrat, Grigore Cobzac, pentru a verifica dacă decretul prezidențial privind retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu este constituțional. Curtea a restituit sesizarea, subliniind atunci că legalitatea retragerii cetățeniei lui Traian Băsescu este de competența exclusivă a instanțelor judecătorești.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău