Curtea Constituțională respinge sesizarea deputaților PCRM Vladimir Voronin și și Diana Caraman privind data alegerilor prezidențiale

  • 16 Septembrie 16:18
Curtea Constituțională respinge sesizarea deputaților PCRM Vladimir Voronin și și Diana Caraman privind data alegerilor prezidențiale

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a anunțat luni, 16 septembrie 2024, decizia de inadmisibilitate cu privire la o sesizare formulată de deputații PCRM Vladimir Voronin și Diana Caraman, referitoare la data organizării alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova.

În sesizare, Vladimir Voronin și Diana Caraman au adus în discuție Articolul 90, alineatul 4 din legea supremă, care prevede organizarea alegerilor pentru un nou președinte în termen de două luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de președinte al Republicii.

Curtea Constituțională a reținut că articolul 90, alineatul 4 din Constituție vizează alegerile prezidențiale organizate doar în cazul în care funcția de președinte, este vacantă.

"Funcția de președinte al Republicii Moldova devine vacantă și nu mai este ocupată doar în caz de deces, imposibilitate definitivă de a-și exercita atribuțiile, demisie sau demitere," a subliniat un reprezentant al Curții Constituționale. "Aceste situații presupun o încetare a unui mandat în exercițiu, spre deosebire de cazul expirării mandatului de patru ani.", a declarat Domnica Manole, președinta Curții Constituțională.

De asemenea, Curtea a observat că o practică similară de organizare a alegerilor prezidențiale înainte de expirarea mandatului președintelui în exercițiu a fost acceptată și la scrutinul prezidențial din anul 2020.

Prin urmare, Curtea Constituțională a decis, astfel, că sesizarea celor doi deputați este inadmisibilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău