Curtea Constituțională nu a admis sesizarea care vizează Convenția de la Istanbul

  • 18 Ianuarie 2022 12:01
Curtea Constituțională nu a admis sesizarea care vizează Convenția de la Istanbul

Sesizarea deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor care vizează Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută ca și Convenția de la Istanbul, nu întrunește condițiile de admisibilitate și nu poate fi acceptată pentru examinare în fond de către Curtea Constituțională, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, președinta Curții, Domnica Manole, a declarat că a fost solicitată opinia Comisiei de la Veneția în legătură cu Convenția de la Istanbul. „Potrivit Comisiei de la Veneția, Convenția de la Istanbul nu conține nicio definiție a familiei și nici a relațiilor dintre parteneri sau a relațiilor de același sex. Și nici nu promovează în vreo formă specială astfel de relații”, a declarat Domnica Manole.

Convenția de la Istanbul se referă la instituția căsătoriei doar în contextul căsătoriei forțate. „Convenția de la Istanbul nu obligă statele părți să legalizeze căsătoria din persoane de același sex. Prin urmare, Convenția de la Istanbul nu contrazice în niciunul fel constituțiile naționale, care definesc căsătoria ca pe o uniune între o femeie și un bărbat”, mai spus președinta Curții Constituționale.

Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul pe 14 octombrie. Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au boicotat votul. Pe 20 octombrie, președinta Maia Sandu a promulgat legea de ratificare a Convenției.

Biserica Ortodoxă din Moldova s-a pronunțat împotrivă, criticând votul majorității parlamentare. Episcopul Markel de Bălți și Fălești a semnat un decret prin care a binecuvântat ca preoții din Episcopia Bălțiului și Făleștiului să nu menționeze conducerea statului în rugăciunile lor de duminică.

Convenția privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice a fost adoptată de Consiliului Europei la 11 mai 2011, iar Republica Moldova a semnat-o în februarie 2017, însă ratificarea acesteia a fost amânată de câteva ori. Prin ratificarea Convenției, statul se angajează să aloce resurse pentru asigurarea funcționalității centrelor de criză pentru victimele violenței, pentru linii telefonice de urgență, pentru adăposturi. Republica Moldova devine al 35-lea stat membru al Consiliului Europei (din 47) care ratifică acest document.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
8
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău