Curtea Constituțională examinează constituționalitatea deciziei de anulare a legii miliardului. Deputat: „Abrogarea acestei legi va lovi dur prin efectele unei instabilități financiare de proporții, se va devaloriza moneda națională”

  • 18 Martie 2021 14:12
Curtea Constituțională examinează constituționalitatea deciziei de anulare a legii miliardului. Deputat: „Abrogarea acestei legi va lovi dur prin efectele unei instabilități financiare de proporții, se va devaloriza moneda națională”

Curtea Constituțională examinează astăzi dacă este constituțională decizia majorității informale PSRM-Șor din decembrie anul trecut de anulare a așa-zisei legi a miliardului. Magistrații examinează contestația depusă de deputații Grupului pro Moldova, care susțin că această lege a fost anulată de Parlament în mod nejustificat.

Judecătorii Înaltei Curți examinează sesizarea referitoare la anularea așa-numitei Legi a miliardului, prin care banii furați din sistemul bancar în 2014 au fost transformați în datorie de stat și care era achitată anual, cu dobândă, Băncii Naționale a Moldovei. Anularea acesteia a fost contestată la Curte de către deputații grupului Pro Moldova, Andrian Candu și Vladimir Cebotari. Deputatul Adrian Candu susține că anularea acestei legi va avea consecințe grave.

Abrogarea acestei legi va lovi dur prin efectele unei instabilități financiare de proporții, deoarece se va genera inflație, se va devaloriza moneda națională și va avea un impact major negativ asupra bugetului de stat. Odată cu anularea angajamentului asumat prin Legea 235 din 2016, prin care Guvernul a emis obligațiuni de stat pentru a executa obligațiunile de plată derivate din garanții, Banca Națională a Moldovei va trebui să solicite restituirea imediată a creditului de către Guvernul Republicii Moldova”.

Pe de altă parte, reprezentatul Parlamentului la Curtea Constituțională Valeriu Cuciuc susține că această lege este complet constituțională.

Noi avem legea prin care se abrogă o lege consumată și se pune în sarcina guvernului să elaboreze, recunoscând că exista problema datoriei băncilor respective față de Banca Națională, unde această datorie a fost preluată de stat, dar e datoria băncilor care sunt în lichidare față de Banca Națională, se pune în sarcina Guvernului să rezolve această problemă și să vină cu propuneri pentru Parlament”.

Și reprezentanții Băncii Naționale spun că anularea așa-zisei legi a miliardului ar afecta puternic sistemul bancar, și sunt posibile pierderi de câteva miliarde de lei, potrivit reprezentantei BNM, Corina Țurcan.

Dacă se constată caracterul retroactiv al acestei legi, Banca Națională va fi decapitalizată, va fi constrânsă în atingerea obiectivelor de politică monetară. Eventual se va transforma într-o monetărie a Guvernului, fapt care nu e permis de nici un standard internațional. Și pe termen lung, impactul îl va simți economia națională. Impactul unor asemenea măsuri de politică monetară, foarte constrânse, va fi un impact dramatic în primul rând pe economia națională”

Amintim că legea miliardului a fost anulată în decembrie, anul trecut, prin votul deputaților PSRM și ai așa-numitei platforme Pentru Moldova din care face parte și Partidul Șor. Aceștia și-au motivat decizia prin faptul că după anularea legii va fi eliminată presiunea fiscală suplimentară asupra populației. Ulterior, anularea acestei legi a fost contestată la Curtea Constituțională, care a decis suspendarea acestei norme, până la examinarea în fond a sesizării.

Legea privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat a fost votată în 2016 și era una din condițiile pentru semnarea unui acord cu FMI.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău